Emisný škandál znížil zisk holdingu Porsche SE viac než o polovicu

NETKY.SK • 10 November 2015, 12:56 • 2 min
Emisný škandál znížil zisk holdingu Porsche SE viac než o polovicu

STUTTGART - Škandál týkajúci sa manipulácie s emisiami mal výrazný negatívny vplyv na hospodárske výsledky holdingu Porsche SE, ktorý je väčšinovým akcionárom Volkswagenu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zisk po zdanení za prvých 9 mesiacov 2015 padol na 1,19 miliardy eur z 2,5 miliardy eur v rovnakom období vlani, uviedol dnes holding. Zisk stlačili predovšetkým náklady v súvislosti so škandálom týkajúcim sa manipulácie s emisiami áut koncernu Volkswagen s dieselovým motorom. Strešná holdingová spoločnosť Volkswagenu, Porsche SE už predtým oznámila, že počíta s výrazným poklesom zisku v porovnaní s vlaňajškom. Podľa aktuálnej prognózy by sa zisk po zdanení v tomto roku mal pohybovať v pásme 800 miliónov eur až 1,8 miliardy eur. V roku 2014 zaznamenalo Porsche zisk po zdanení vo výške 3 miliardy eur a pôvodne v tomto roku očakávalo zisk v pásme 2,8 až 3,8 miliardy eur.

 

Holding bol pôvodne založený s úmyslom prevziať koncern Volkswagen. Aktuálne vlastní v koncerne väčšinu a tento podiel je prakticky jediným zdrojom jeho zisku. V septembri prevzal holding Porsche SE podiel Suzuki vo Volkswagene a v súčasnosti vlastní v koncerne 52,2 % kmeňových akcií a 32,4 % kapitálu. Výrobca športových áut Porsche AG je 100-% dcérskou spoločnosťou Volkswagenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies