Emisný škandál VW ovplyvnil najmä vývoz áut mimo Európy

NETKY.SK • 11 Október 2016, 15:31 • 2 min
Emisný škandál VW ovplyvnil najmä vývoz áut mimo Európy

BRATISLAVA - Emisný škandál koncernu Volkswagen (VW), tzv. Dieselgate, ovplyvnil najmä vývoz automobilov mimo Európy. Pokles ich predaja bol však vykompenzovaný na iných trhoch, prípadne výrobou iných modelov, keď celkový počet vyrobených kusov áut v 1. polroku 2016 na Slovensku vzrástol o 4,5 %. Uviedli to v aktuálnom komentári analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

"Problémy s vykazovaním emisií, ktoré sa objavili v štvrtom štvrťroku 2015, sa priamo týkali aj luxusných automobilových modelov vyrábaných u nás. Po prvotnom prepade predajov sa situácia upokojila," spresnili.

 

Pri pohľade na samotnú priemyselnú produkciu, či celkový vývoz automobilov zo Slovenska, podľa analytikov výraznú zmenu trendu nevidieť. "Ak sa však bližšie pozrieme na predbežnú štatistiku (Eurostat) vývozu dieselových automobilov s najvyššou kubatúrou, u nás vyrábané modely Touareg a Q7, niektoré zmeny sú viditeľné viac, aj keď sú čiastočne ovplyvnené nábehom výroby druhej generácie modelu Q7 na Slovensku," priblížili analytici centrálnej banky.

 

Zatiaľ čo export týchto automobilov podľa nich v rámci EÚ rastie, predaj mimo Európu klesol v 1. polroku 2016 o takmer 10 %. "Zdá sa, že emisné problémy vplývali na predaj modelov Touareg a Q7 najmä mimo Európy. Najväčšie poklesy na významných obchodných trhoch je vidieť najmä v prípade USA a Číny, kde sa však pokles exportu modelov SUV zaznamenal aj pred vypuknutím samotnej aféry. Podobný trend zasiahol aj export SUV modelov s benzínovým motorom. Tu sa zaznamenali najväčšie poklesy na trhoch Severnej Ameriky a v arabských krajinách," dodali analytici NBS.

 

Záujem Američanov o produkciu VW klesá, čo potvrdili aj júlové výsledky predaja. Koncern podľa agentúry DPA predal v júli 2016 v Spojených štátoch 28.758 vozidiel s logom VW. Výsledok bol medziročne horší o 8,12 %. Iba predaj modelu Tiguan vzrástol o 40 %. Za sedem mesiacov tohto roka predal Volkswagen v USA 177.772 vozidiel. Pokles ich odbytu dosiahol v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška 13,6 %.

 

Aféra koncernu VW vypukla v polovici septembra 2015, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) uviedla, že VW nainštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje zavádzanie pri emisných testoch. Následne automobilka priznala, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies