Emisný škandál Volkswagenu zasiahol 129 tisíc švajčiarskych áut

NETKY.SK • 28 September 2015, 17:12 • 2 min
Emisný škandál Volkswagenu zasiahol 129 tisíc švajčiarskych áut

ZÜRICH/KODAŇ - Takmer 129 tisíc vozidiel vyrobených skupinou Volkswagen (VW), ktoré sú registrované vo Švajčiarsku, má nainštalovaný softvér falšujúci emisné testy.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informoval švajčiarsky distribútor VW AMAG. Podľa vyhlásenia distribútorskej spoločnosti 128 802 automobilov má inštalovaný softvér, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Predstavuje to 2,2 % z celkového počtu 5,8 mil. cestných motorových vozidiel v Švajčiarsku. Malo by ísť o značky Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda a komerčné vozidlá VW. Minulý týždeň švajčiarske úrady pritom odhadovali, že týchto vozidiel je približne 180 tis.


Pre škandál VW vo Švajčiarsku AMAG pozastavil predaj nových modelov s dieselovým motorom. Podľa distribútorskej spoločnosti sa má pozastavenie predaja dotknúť len pár stoviek vozidiel. V rámci akčného plánu VW na vyriešenie krízy AMAG uviedol, že v októbri by mal predstaviť švajčiarskym dopravným úradom plán na dodatočnú opravu áut so spomínaným softvérom.


V Dánsku môže byť až do 91 tis. vozidiel, ktoré majú nainštalovaný softvér, ktorý spoločnosti VW spôsobil najväčší škandál v jej 78-ročnej histórii. "Zatiaľ sme nedostali čísla podvozkov, takže ešte nemôžeme vyhľadať vozidlá ani kontaktovať zákazníkov. Ale pracujeme na tom," povedala hovorkyňa dánskej pobočky VW Sos Ilum. Dodala, že autá nebudú zvolávať, ale zákazníkom navrhnú technické alebo softvérové aktualizácie.


Minulý týždeň skupina VW uviedla, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn. Výrobca luxusných automobilov Audi, ktorý je dcérou skupiny Volkswagen, v pondelok potvrdil, že softvér umožňujúci falšovanie emisných testov má celosvetovo inštalovaných zhruba 2,1 mil. jeho vozidiel.

(1 EUR = 1,1170 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona