Emisný škandál Volkswagenu zasiahol 11 miliónov vozidiel, ich počet však môže byť vyšší

NETKY.SK • 23 September 2015, 09:26 • 2 min
Emisný škandál Volkswagenu zasiahol 11 miliónov vozidiel, ich počet však môže byť vyšší

BERLÍN - Škandál s falšovaním emisných testov v automobilke Volkswagen (VW) môže celosvetovo zasiahnuť 11 mil. vozidiel. Spoločnosť o tom informovala v utorok s tým, že skutočný počet dotknutých áut môže byť ešte vyšší.

slovakia

left justify in out

Na vykrytie prípadných nákladov spojených s najväčším škandálom v 78-ročnej histórii firmy Volkswagen v treťom kvartáli vyčlenil 6,5 mld. eur. V utorok pokračoval tlak na akcie koncernu, ktoré stratili ďalších 20 % a obchodovanie uzatvorili na štvorročnom minime.

 

Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v USA v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD. Volkswagen sa k pochybeniam priznal. Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 %. Vlastné vyšetrovanie zamerané na dieselové modely skupiny Volkswagen plánuje aj Južná Kórea, Kanada a Švajčiarsko, prípadom sa zaoberá aj Európska komisia.

 

Kauza sa týka niektorých dieselových modelov VW a Audi predaných po roku 2008. Tieto vozidlá majú podľa zistení EPA nainštalovaný program, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies