Emisný škándal Volkswagenu si vyžiadal svoju daň: V Drážďanoch zastavia výrobu

NETKY.SK • 17 December 2015, 09:59 • 2 min
Emisný škándal Volkswagenu si vyžiadal svoju daň: V Drážďanoch zastavia výrobu

BERLÍN - Nemecká automobilka Volkswagen pozastaví na budúci rok výrobu vo svojom závode v Drážďanoch. Dôvodom je znižovanie nákladov, k čomu firmu donútil emisný škandál. V rámci programu redukcie nákladov sa spoločnosť rozhodla pre zmeny vo výrobe, a to sa dotkne aj závodu v Drážďanoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vedenie Volkswagenu už v októbri oznámilo, že nebude pokračovať vo výrobe limuzín Phaeton, ktoré sa vyrábajú v presklenom drážďanskom závode. Auto, ktorého vývoj vyšiel na viac než miliardu eur, od svojho príchodu na trh v roku 2002 očakávania firmy v oblasti predaja nikdy nenaplnilo.

 

Firma potvrdila, že výroba Phaetonu, ktorý montuje okolo 300 z 500 zamestnancov závodu, sa ku koncu marca budúceho roka ukončí. Závod, ktorý je najmenší z 10 závodov VW v Nemecku, následne prejde renováciou, ktorá by mala trvať približne rok, aby bol pripravený na nový produkt, Phaeton v elektrickej verzii.

 

"Výroba v Drážďanoch bude počas reštrukturalizačnej fázy pozastavená," uviedol Jens Rothe zo zamestnaneckej rady VW. Ako však dodal, zamestnanosť v závode bude aj v budúcnosti na súčasnej úrovni, závod sa iba pripraví na nový produkt.

 

Analytici s takýmto vývojom počítali. Produkcia v závode v Drážďanoch totiž pre slabý dopyt po najdrahšom aute značky VW klesla zhruba na osem vozidiel denne.

 

Oznámenie o zastavení výroby v Drážďanoch nasledovalo krátko po tom, ako firma uviedla, že pre znižovanie nákladov prepustí na budúci rok okolo 600 dočasných zamestnancov v Zwickau. Tento závod je piaty najväčší v rámci 10 nemeckých závodov VW, pričom do neho by sa mali presunúť práve zamestnanci z Drážďan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona