Emisný škandál Volkswagenu sa možno týka väčšieho počtu áut, než sa predpokladalo

NETKY.SK • 22 Október 2015, 10:33 • 2 min
Emisný škandál Volkswagenu sa možno týka väčšieho počtu áut, než sa predpokladalo

WOLFSBURG - Emisný škandál Volkswagenu (VW) je možno oveľa väčší, než sa doteraz predpokladalo. Podvody s emisiami sa totiž zrejme týkajú väčšieho počtu áut. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Existuje podozrenie, že manipulácia s emisiami sa týka aj následníka dieselového motoru EA189. Nemecký koncern aktuálne skúma aj prvý variant motora EA288 plniaci normu Euro 5, ktorý Volkswagen začal používať v roku 2012, uviedol hovorca VW pre agentúru DPA.

 

"V súčasnosti to pozorne skúmame," povedal doslovne hovorca. K približnému počtu skúmaných vozidiel sa ešte nedokázal vyjadriť. Nemecký spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA) doteraz tvrdil len to, že problém sa netýka verzií motora EA288 plniacich normu Euro 6. Volkswagen začal montovať motory EA288 do svojich vozidiel v roku 2012 a najprv spĺňali normu Euro 5, až neskôr postupne boli upravené tak, aby plnili normu Euro 6.

 

Presný časový úsek prechodu na normu Euro 6 zatiaľ nie je známy. Od septembra ponúkajú predajne VW už len modely s verziou plniacou normu Euro 6, ktorej sa podľa KBA emisný škandál netýka. Najväčší európsky výrobca áut opakovane zdôrazňoval, že aféra sa netýka "aktuálnej generácie dieselových motorov EA288". Koncern sa však nevyjadril jednoznačne k predchádzajúcej verzii motora EA288 plniacej normu Euro 5.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies