Emisný škandál vo Volkswagene môže spomaliť českú ekonomiku

NETKY.SK • 6 Október 2015, 12:17 • 2 min
Emisný škandál vo Volkswagene môže spomaliť českú ekonomiku

PRAHA - Emisný škandál automobilky Volkswagen (VW) môže ubrať z tvorby budúcoročného hrubého domáceho produktu (HDP) Českej republiky až 0,2 %.

slovakia

left justify in out

Uviedla to hovorkyňa českého ministerstva financií Kateřina Vaidišová, ktorú citoval v utorok denník Právo. Dopady kauzy sa v roku 2016 môžu v "najextrémnejšom prípade" prejaviť na spomalení rastu HDP v rozpätí 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu, povedala hovorkyňa. Ministerstvo financií podľa skorších vyjadrení očakáva v roku 2016 posilnenie výkonu ekonomiky o 2,5 %.

 

Asociácia českých dovozcov automobilov v pondelok uviedla, že predaje áut by mohli v tomto roku vzrásť o 20 % na rekordných viac ako 230 tis. vozidiel. Emisný škandál VW by tak mal na miestny trh iba obmedzený dopad. Časť analytikov a členov vlády však upozorňuje na riziká v podobe úzkeho prepojenia domáceho automobilového priemyslu s nemeckým dodávateľským reťazcom, čo by mohlo poškodiť hospodársky rast.

 

Minulý mesiac skupina VW uviedla, že približne 11 mil. vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Z nich sa zhruba 1,2 mil. vyrobilo v českej automobilke Škoda Auto, ktorá patrí do skupiny Volkswagen. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál odstúpil šéf spoločnosti VW Martin Winterkorn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies