Emisný obchod so Španielskom sa pravdepodobne blíži k záveru

NETKY.SK • 16 August 2013, 18:07 • 2 min
Emisný obchod so Španielskom sa pravdepodobne blíži k záveru

BRATISLAVA - Emisný obchod so Španielskom sa pravdepodobne blíži k záveru.

slovakia

left justify in out

Envirorezort po tom, čo sa jeho šéf Peter Žiga v júli vyjadril, že Španieli zatiaľ na ponuku dokončiť obchod nereagovali, predkladá na rokovanie vlády opätovne návrh na schválenie zmluvy o predaji. "Informácia pre vládu SR už reaguje na aktuálnu odpoveď španielskej strany na ponuku Slovenska. Ďalšie informácie poskytneme až po rokovaní vlády," povedal pre TASR hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Slovensko chcelo Španielsku pôvodne predať 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého, predaj v máji odsúhlasila vláda, v júni odobrila aj návrh zmluvy. S akým množstvom počíta konečný návrh, nie je z utajovaného materiálu jasné. Rovnako nie je známa cena. Tona emisií sa na burze obchoduje za niekoľko centov.

Slovensko začalo rokovanie so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov už minulý rok, peniaze sa majú použiť na zelené projekty. Podľa ministra Žigu by to malo byť na nákup autobusov na hybridný pohon a zatepľovanie bytov a verejných budov.

Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži. Jej údajný nástupca Interblue Group Europe zaslal v decembri 2012 Slovensku objednávku na 20 miliónov ton emisií. Či sa spoločnosť snaží s ministerstvom ďalej komunikovať, Žiga nekomentuje. Už viackrát povedal, že nie je pre neho relevantný partner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona