Emisie CO2 z nových automobilov by mali klesnúť o 37 %

NETKY.SK • 18 December 2018, 08:40 • 2 min
Emisie CO2 z nových automobilov by mali klesnúť o 37 %

BRUSEL - Európsky parlament (EP) a členské krajiny Únie sa v pondelok dohodli, že emisie oxidu uhličitého (CO2) z nových automobilov v Európskej únii by do roku 2030 mali klesnúť o 37,5 percenta. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vo výfukových plynoch vozidiel spaľujúcich uhľovodíkové palivá sa vyskytujú plyny, ktoré vytvárajú skleníkový efekt a plyny a látky s nepriaznivým vplyvom na ľudský organizmus. Ich množstvo je priamo úmerné množstvu spotrebovaných palív. Znižovanie spotreby je tak jeden z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť zníženie množstva produkovaných emisií.

Limit stanovený podľa hodnôt emisií z roku 2020 predstavuje kompromis medzi 35-percentným znížením, ktoré navrhli vlády krajín EÚ a odvážnejším návrhom európskych zákonodarcov o 40-percentnom znížení.

 

img

 

Ciele pre rok 2030 sa budú vzťahovať na všetkých výrobcov áut. Výrobcovia vozidiel s vysokým podielom emisií ich budú musieť kompenzovať zvýšeným predajom vozidiel s nízkymi alebo nulovými emisiami - napríklad automobilov s elektrickým pohonom.

Ciele EÚ v oblasti znižovania emisií sú súčasťou snahy o zníženie oxidu uhličitého a zmiernenie globálneho otepľovania. Výfukové plyny z automobilov tvoria veľkú časť emisií spájaných s klimatickou zmenou.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies