Emisár OSN začal v Sýrii rokovať o obnovení mierovej konferencie v Ženeve

NETKY.SK • 16 Február 2016, 14:23 • 2 min
Emisár OSN začal v Sýrii rokovať o obnovení mierovej konferencie v Ženeve

BEJRÚT - Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes v Damasku rokoval so sýrskym ministrom zahraničných vecí Walídom Mualimom, informovala vládna tlačová agentúra SANA. Rozhovory boli venované plánom na obnovenie prerušenej mierovej konferencie, ktoré je naplánované na budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúrnych zdrojov sa de Mistura ešte dnes má stretnúť aj so zástupcami sýrskej opozície. Agentúra DPA spresnila, že ide o predstaviteľov tej časti sýrskej opozície, ktorá je súčasným režimom tolerovaná - na rozdiel od ozbrojenej opozície, ktorá už piaty rok bojuje proti vláde.


Agentúra DPA súčasne uviedla, že tieň na de Misturove rokovania v Sýrii vrhol v pondelok sýrsky prezident Bašár Asad, keď vyhlásil, že prímerie neznamená, že strany prestanú používať zbrane, čím spochybnil iniciatívu, ktorá vzišla z minulotýždňovej konferencie o Sýrii v nemeckom Mníchove. DPA pripomenula, že sýrska vláda armáda v posledných dňoch za podpory ruských lietadiel ovládla časť územia na severe Sýrie, ktorej sa pred časom zmocnili protivládni


"Prímeria sa uzatvárajú medzi armádami a štátmi - nikdy však nie medzi štátom a teroristami," citovala agentúra AP Asadove slová z pondelňajšieho večera, keď sa v Damasku stretol s členmi advokátskej komory. "Hovoria, že chcú prímerie v priebehu jedného týždňa. Dobre, a kto dohovorí teroristickej organizácii, ak odmietne zastaviť paľbu? Kto ju potrestá?" pýtal sa prezident.


Najnovšie Asadove vyjadrenia sú prvými z jeho strany, odkedy mocnosti zaangažované v sýrskom konflikte súhlasili minulý týždeň so "zastavením nepriateľských akcií". Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa dohodli aj na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci; podľa vyjadrení OSN je však získanie príslušných bezpečnostných záruk zložitejšie, než sa pôvodne očakávalo.

 

Pozorovatelia označujú situáciu na bojiskách na severe Sýrie za zložitú a neprehľadnú, keďže okrem doterajších aktérov vstúpilo do bojov aj Turecko, ktoré už štvrtý deň spoza hraníc ostreľuje pozície kurdských povstalcov okolo mesta Aazáz. Informovala o tom DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).


K ostreľovaniu kurdských pozícií zo strany Turecka došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa Kurdmi vedené jednotky opäť zmocnili mesta Tall Rifaat - kľúčovej lokality okupovanej povstalcami a ležiacej v blízkosti hraníc sýrskej provincie Aleppo s Tureckom. Turecká agentúra Dogan citovala turecké vojenské velenie, podľa ktorého ostreľovanie Kurdov bolo odvetou za paľbu z ich pozícií.


Agentúra AP dnes informovala, že sýrskym vládnym silám a prevažne kurdskej povstaleckej koalícii sa na severe Sýrie podarilo obsadiť viacero oblastí, ktoré doteraz ovládali islamistické oddiely. Ide o dediny Achras a Miskán, spomínaný Tall Rifaat a neďalekú dedinu Kfar Nasa.


Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra. Posledné z takýchto útokov sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zo zodpovednosti za ne obvinili Rusko, to však svoju vinu rozhodne odmietlo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies