Emigrácia zhoršila ekonomické vyhliadky východnej Európy, mladých ľudí láka späť

NETKY.SK • 17 August 2016, 16:44 • 2 min
Emigrácia zhoršila ekonomické vyhliadky východnej Európy, mladých ľudí láka späť

VILNIUES - Východná Európa by chcela prilákať späť emigrantov, ktorí v uplynulých rokoch odišli na Západ za lepšími pracovnými príležitosťami a vyššími platmi.

slovakia

left justify in out

Emigrácia totiž zhoršila ekonomické vyhliadky regiónu. A situáciu ešte komplikuje nepriaznivý demografický vývoj, konštatuje agentúra Bloomberg. "Chcem ťa späť," je slogan, ktorý si zvolila Litva, aby prilákala domov mladých vzdelaných vysťahovalcov. Poľsko vo svojom programe pre navrátilcov ponúka tipy na prácu, láka ich na bývanie a zdravotnú starostlivosť.

 

Rumunsko sa dalo dokopy so súkromnými firmami. Ponúkajú mladým talentovaným ľuďom štipendiá, organizujú veľtrhy práce, len aby ich presvedčili o výhodách návratu. Ich kampaň dostala čerstvý impulz po britskom referende o vystúpení z Európskej únie (EÚ), ktoré vyvolalo pochybnosti o budúcom postavení prisťahovalcov z východnej Európy na britských ostrovoch.

 

Rokas Grajauskas, analytik litovskej pobočky Danske Bank pripomína, že emigranti predstavujú obrovský potenciál pre rodnú krajinu. Počas pobytu v zahraničí získali nové zručnosti a osvojili si nový spôsob myslenia.

 

Odchod mladých ľudí do sveta za lepším, nie je nič nového. Pád Sovietskeho zväzu naštartoval bezprecedentný odlev Východoeurópanov na bohatší Západ, ďalšiu vlnu migrácie priniesol vstup postkomunistických krajín do EÚ v roku 2004. Pobaltské štáty v roku 2008 tvrdo zasiahla globálna finančná a hospodárska kríza. Ich ekonomiky sa prepadli do hlbokej recesie, a tá spustila novú vlnu migrácie na Západ.

 

Pobaltský región v uplynulej dekáde trpel najviac. Situáciu ešte zhoršuje nízka pôrodnosť, ktorá trápi celý kontinent. Detí sa rodí málo a populácia starne. Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF), strata pracovnej sily, ktorá emigrovala, už pripravila štáty strednej a východnej Európy o v priemere 7 % hrubého domáceho produktu (HDP). A ak bude tento trend pokračovať v nasledujúcich 14 rokoch to môže byť až 9 % HDP.

 

Fond odporúča EÚ, aby prostredníctvom svojich eurofondov pomohla Európe zmierniť migračné tlaky a štátom na východe kontinentu, aby zlepšili podmienky na trhu práce, vďaka čomu môžu prilákať a zamestnať kvalifikovaných emigrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies