Embargované poľské ovocie môže komplikovať situáciu pestovateľom na Slovensku

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 14:31 • 2 min
Embargované poľské ovocie môže komplikovať situáciu pestovateľom na Slovensku

BRATISLAVA - Časť embargovanej poľskej produkcie ovocia bude pravdepodobne smerovať na slovenský trh, čo môže skomplikovať situáciu domácich pestovateľov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to pre TASR tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec v reakcii na ruské embargo na poľské ovocie a zeleninu.
     

Agentúra Reuters v stredu (30. 7.) informovala, že Rusko zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska. Moskva dodala, že reštrikcie môže rozšíriť aj na zvyšok EÚ. Je to prvé odvetné opatrenie Ruska na sprísnenie sankcií voči krajine zo strany Západu.
     

"Slovenská spotreba ovocia mierneho pásma, najmä jabĺk, predstavuje asi 150.000 ton ročne, pričom na domácu produkciu pripadá z toho len asi tretina. Z celkového značného objemu dovozov pripadalo aj doteraz približne 20 až 25 % na susedné Poľsko, ale po zastavení poľského vývozu do Ruska je predpoklad, že časť tejto produkcie bude smerovať tiež na slovenský trh, čo môže skomplikovať domácu realizáciu tuzemských pestovateľov," spresnil. 
     

Z dlhodobého hľadiska je pre ovocinárov v SR podľa Nemca východiskom orientácia na vysokú kvalitu, ktorá sa dokáže uplatniť aj na západoeurópskych náročných trhoch, kde sa už niektorí špičkoví slovenskí ovocinári úspešne presadzujú. "V ostatných segmentoch budú čoraz viac konfrontovaní nielen s poľskou konkurenciou," poznamenal. 
     

Pripomenul, že poľský export ovocia a zeleniny, podobne ako vývoz všetkých agropotravinárskych tovarov, nachádza síce silné odbytiská v krajinách EÚ, ale zanedbateľné nie je ani Rusko. "Napríklad v rokoch 2009 až 2011 tvoril vývoz ovocia a zeleniny zhruba 15,5 % celkového exportu poľských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, čo vo finančnom vyjadrení predstavovalo viac ako 1,5 miliardy eur. Dodané množstvá do Ruska sa síce rôzne menili, ale nikdy neboli bezvýznamné," upozornil. 
     

Zdôraznil, že Poľsko ročne produkuje asi 3 milióny ton ovocia mierneho pásma, z čoho približne dve tretiny zvykne exportovať. To ho zaraďuje medzi významných európskych producentov a vývozcov. "Kvalita poľského tovaru síce býva rôznorodá, ale systém pestovania, distribúcie a podpôr tamojších roľníkov - napríklad oslobodenie alebo úľavy v odvodových povinnostiach - umožňuje tejto krajine prichádzať na trh vždy s cenovo zaujímavými ponukami," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies