EMA zvažuje očkovanie treťou dávkou vakcíny. WHO je zásadne proti!

NETKY.SK • 7 September 2021, 06:40 • 2 min
EMA zvažuje očkovanie treťou dávkou vakcíny. WHO je zásadne proti!

AMSTERDAM - Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 už podávajú v Izraeli. Podporné preočkovanie rizikových skupín obyvateľstva zvažujú v Nemecku a vo Francúzsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala zrýchlený proces skúmania otázky, či odporučí preočkovanie treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny, proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech. Rozhodovanie sa týka osôb vo veku nad 16 rokov, informovala agentúra AP.

 

Ľudia s oslabenou imunitou

Prípadná tretia dávka by sa mohla aplikovať šesť mesiacov od druhej dávky, aby sa zamedzilo poklesu účinnosti vakcínyOdborníci z EMA pracujú na "zrýchlenom posúdení" údajov, ktoré im poskytli firmy Pfizer a BioNTech vrátane výsledkov z prebiehajúcich klinických štúdií, v ktorých zhruba 300 zdravých dospelých dostalo tretiu dávku vakcíny približne pol roka od podania druhej dávky.

 

Rozhodnutie má byť oznámené v nasledujúcich týždňochExperti EMA skúmajú tiež použitie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

 

Podporná dávka vakcíny

Americká firma Pfizer v USA už požiadala Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie tretej dávky a americká vláda v auguste uviedla, že podporné dávky budú pravdepodobne dostupné koncom septembra.

 

Tretiu dávku už aplikujú napríklad v Izraeli a v prípade rizikových skupín jej podávanie zvažujú Nemecko a Francúzsko. Od septembra budú mať možnosť dať sa zaočkovať treťou dávkou aj ohrození ľudia v Taliansku.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od dnes je v oranžovej fáze 23 okresov, ostatné sú zelené

 

Očkovanie v rozvojových krajinách

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala bohaté štáty sveta, aby s podávaním tretích dávok počkali aspoň do konca septembra, keďže podľa nej neexistujú nijaké vedecké dôkazy o tom, že ďalšia dávka očkovacej látky proti covidu je nevyhnutná.

 

Najprv by mali byť podľa WHO vakcíny spravodlivo prerozdelené i v rozvojových krajinách, ktoré dosiaľ dostali len menej ako dve percentá z vyše piatich miliárd podaných dávok.

 

Viaceré štúdie potvrdili, že vakcíny proti covidu, schválené v USA a EÚ, zaisťujú veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou a prípadným úmrtím. 

 

Ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s nákazlivejším variantom delta, keďže účinnosť vakcíny po niekoľkých mesiacoch klesá.

 

Prečítajte si tiež: Z Afriky sa šíri nákazlivejší variant koronavírusu! Je hrozbou aj pre zaočkovaných

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies