EMA vylúčila spojitosť medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a krvnými zrazeninami

NETKY.SK • 16 Marec 2021, 15:37 • 2 min
EMA vylúčila spojitosť medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a krvnými zrazeninami

BRATISLAVA - Neexistuje žiadny náznak, že by očkovanie vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca spôsobovalo negatívne vedľajšie účinky ako riziko pľúcnej embólie, cievnej trombózy alebo trombocytopénie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas utorňajšej tlačovej konferencie to vyhlásila šéfka Európskej liekovej agentúry (EMA) Emer CookeováSituácia ako táto podľa nej nie je neočakávaná.

 

"Berieme ju veľmi vážne a hodnotíme všetky možné vedľajšie účinky,“ dodala s tým, že napriek rizikám je prínos vakcíny AstraZeneca pozitívny.

 

Súvisiaci článok: Vakcína od AstraZenecy sa vo svete používa čoraz menej. Stopli ju aj ďalšie 4 európske krajiny


Cookeová poznamenala, že takéto nežiaduce reakcie sú zriedkavé, no nie neobvyklé. Podotkla však, že počet prípadov je podobný ako u neočkovanej populácie.

 

img

Taktiež tvrdí, že podľa správ zo Spojených štátov zaznamenali podobný počet problematických prípadov so zrážanlivosťou krvi aj po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna. „Sledujeme nežiaduce udalosti spojené so všetkými vakcínami,“ doplnila 59-ročná Írka.

Podľa Cookeovej napriek nedávnym informáciám nie je dôvod na paniku. „Keď očkujete milióny ľudí, vyskytnú sa rôzne prípady. Úlohou EMA je prísť na to, či je to skutočne vedľajší účinok vakcíny alebo je to náhoda. Chcem ešte raz zdôrazniť, že v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by tieto stavy spôsobilo očkovanie,“ zakončila riaditeľka EMA s dôvetkom, že experti tejto organizácie budú naďalej monitorovať všetky potrebné skutočnosti.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: ŠÚKL odporúča používanie vakcíny AstraZeneca. V niektorých krajinách už dostala stopku

Európska lieková agentúra preveruje dáta o bezpečnosti vakcíny po tom, čo sa objavili správy o tvorbe nebezpečných krvných zrazenín u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie, a vo štvrtok by mala oznámiť rozhodnutie o ďalších krokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona