EMA spochybnila udržateľnosť plošného očkovania štvrtou dávkou

NETKY.SK • 12 Január 2022, 07:23 • 2 min
EMA spochybnila udržateľnosť plošného očkovania štvrtou dávkou

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia by opakované podávanie posilňujúcich očkovacích dávok každých niekoľko mesiacov zrejme nebolo udržateľnou stratégiou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

EMA zároveň vyjadrila presvedčenie, že šírenie nového koronavírusového variantu omikron posúva ochorenie COVID-19 z fázy pandémie smerom k trvalo sa vyskytujúcemu ochoreniu, s ktorým ľudstvo bude schopné žiť. Podobne sa k tejto téme predtým vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). „Ak našou stratégiou bude to, že budeme dávať každé štyri mesiace posilňujúce dávky, môžeme potenciálne dospieť k problémom s imunitnou odpoveďou," uviedol predstaviteľ EMA pre vakcinačné stratégie Marco Cavaleri.

 

img

 

Podľa neho by v takomto prípade hrozilo aj to, že ľudia už začnú byť unavení z neustáleho podávania podporných dávok. Zároveň však vyjadril nádej, že nový vysokonákazlivý variant omikron posunie COVID-19 z pandemickej fázy do endemickej, teda k ochoreniu, s ktorým ľudstvo dokáže žiť. „S omikronom bude popri vakcinácii výrazne pribúdať aj prirodzene získaná imunita (získaná prekonaním ochorenia). Budeme sa rýchlo blížiť k scenáru, ktorý bude bližšie k endemicite," uviedol Cavaleri.

 

Podľa neho by sa malo v rámci novej očkovacej stratégie zvažovať podávanie posilňujúcich dávok proticovidových vakcín v dlhších intervaloch. Takéto očkovacie kampane by podľa neho mohli prebiehať pravidelne pred začiatkom zimného obdobia, podobne ako je tomu pri vakcínach proti bežnej chrípke.

 

img

 

Cavaleri však súčasne varoval, že šírenie covidu je zatiaľ stále vo fáze pandémie a že omikron enormne zaťaží zdravotnícke systémy jednotlivých krajín. „Nikto presne nevie, kedy budeme na konci tunela, ale dostaneme sa tam," uviedol.

 

EMA sa v tejto súvislosti odvolala na výsledky štúdií, podľa ktorých je omikron síce infekčnejší, než doposiaľ dominantný variant delta, riziko ním spôsobených hospitalizácií je však približne o polovicu až dve tretiny nižšie. WHO v utorok odhadla, že v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov sa variantom omikron zrejme nakazí viac než polovica obyvateľov Európy, píše agentúra AFP.

 

Prečítajte si: Experti WHO žiadajú nové vakcíny. Tie súčasné majú jednu nevýhodu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona