EMA schválila podávanie rôznych vakcín proti covidu tej istej osobe

NETKY.SK • 7 December 2021, 14:23 • 2 min
EMA schválila podávanie rôznych vakcín proti covidu tej istej osobe

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) vo svojom utorkovom vyhlásení schválila kombinovanie vektorových a mRNA vakcín proti covidu u jednotlivých osôb. Jednotlivé osoby vo výskume dobre znášali heterologické očkovanie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Dôkazy zo štúdií heterologického očkovania naznačujú, že kombinácia vakcín založených na vírusových vektoroch a mRNA vakcínach vytvára dobrú úroveň protilátok proti vírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 (SARS-CoV-2) a vyššiu imunitnú odpoveď na úrovni T-buniek než pri použití tej istej vakcíny (homologické očkovanie), či už ide o primárne očkovanie, alebo posilňovací režim," píše na svojej webovej stránke EMA.

 

img

 

Jednotlivé osoby vo výskume dobre znášali heterologické očkovanie, zdôrazňuje lieková agentúra. "Použitie vakcíny na báze vírusového vektora ako druhej dávky v programe primárneho očkovania, ako aj požitie dvoch rozličných mRNA vakcín je menej preskúmané," priznáva EMA.

 

img

 

EMA spoločne s Európskym centrom pre kontrolu chorôb (ECDC) pripomenula, že takáto stratégia poskytne jednotlivým krajinám viac možností v podávaní vakcín, napríklad v prípade momentálnej nedostupnosti konkrétnej očkovacej látky.

 

Prečítajte si: WHO neodporučila sľubnú liečbu ochorenia COVID-19

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona