AKTUALIZOVANÉ: EMA potvrdila vznik krvných zrazenín po očkovaní vakcínou Johnson & Johnson. Stále ju však považuje za bezpečnú

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 18:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: EMA potvrdila vznik krvných zrazenín po očkovaní vakcínou Johnson & Johnson. Stále ju však považuje za bezpečnú

LONDÝN - Vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson môže vo výnimočných prípadoch viesť k tvorbe zriedkavých krvných zrazenín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 20. apríla 21:14

Jej prínosy však aj napriek týmto zistenia ďaleko prevyšujú nad prípadnými rizikami. Oznámila to v utorok Európska lieková agentúra (EMA).

 

Vo vyhlásení tiež uviedla, že zistila "možnú spojitosť" medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od americkej spoločnosti a veľmi zriedkavým výskytom trombózy. Tiež sa domnieva, že tvorba krvných zrazením by mala byť uvedená medzi veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny.

 

"EMA zistila možnú spojitosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek," konštatovala. 

 

Mohlo by vás zaujímať: EÚ údajne nepredĺži kontrakty s AstraZeneca a Johnson and Johnson

Minulý týždeň spoločnosť Johnson & Johnson informovala, že distribúciu očkovacej látky do Európy bude musieť odložiť. Dôvodom sú zistenia o možnom vzniku krvných zrazenín po očkovaní, ktoré sa objavili v USA, kde bolo dočasne pozastavené aj jej používanie. 

 

Farmacetická firma tak reagovala na odporúčania amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). 

 

Vznik trombózy po podaní jednorazovej vakcíny sa potvrdil v ôsmich prípadoch. Touto vakcínou bolo pritom v Spojených štátoch zaočkovaných už takmer sedem miliónov ľudí. 

 

Všetky takéto prípady sa vyskytli u ľudí mladších ako 60 rokov do troch týždňov po očkovaní. Vo väčšine prípadoch ide o ženy. Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) poznamenal, že krvné zrazeniny sa vyskytovali na neobvyklých miestach, ako napríklad v žilách v mozgu či v bruchu.

 

Skúmané prípady sa podľa PRAC výrazne podobali prípadom, ktoré sa vyskytli u vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

 

Prečítajte si tiež: EMA vydá odporúčania k vakcíne Johnson and Johnson už budúci týždeň



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies