EMA plánuje vyhodnotiť vakcínu Sputnik V v kratšom čase

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 11:41 • 2 min
EMA plánuje vyhodnotiť vakcínu Sputnik V v kratšom čase

MOSKVA - Európska agentúra pre lieky EMA začala dôsledné skúmať registračnú dokumentáciu ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Agentúra otestuje, či je vakcína v súlade s normami EÚ v oblasti účinnosti, bezpečnosti a kvality.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európsky regulátor liekov – Európska agentúra pre lieky EMA, ktorá vo štvrtok oznámila o začiatku postupného overenia (rolling review) ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, predpokladá, že hodnotenie ruského lieku prebehne v kratšom čase, zatiaľ však nevie pomenovať dátum schválenia lieku. Uviedol to regulačný úrad vo vyhlásení.

 

„Výbor EMA pre humánne lieky CHMP začal s postupným preskúmaním vakcíny Sputnik V (Gam-COVID-Vac) proti COVID-19, vyvinutej Ruským národným centrom pre epidemiológiu a mikrobiológiu Camalea. Žiadateľom o tento výrobok v Európskej únii je R-Pharm Germany GmbH,“ uviedli vo vyhlásení.

 

img

 

V dokumente sa uvádza, že rozhodnutie o začiatku konania postupného vyšetrovania bolo urobené „na základe výsledkov laboratórnych a klinických skúšok. Tieto štúdie ukazujú, že Sputnik V spúšťa produkciu protilátok a imunitných buniek zameraných na koronavírus SARS-CoV-2 a môže pomôcť chrániť pred koronavírusom“.

 

„Agentúra EMA vyhodnotí údaje o vakcíne Sputnik V, ktoré budú k dispozícii, aby mohla rozhodnúť, či prínos tohto lieku preváži riziká. Postupné skúmanie bude pokračovať, kým sa nezíska dostatok dôkazov na predloženie formálnej žiadosti o registráciu,“ bolo uvedené v EMA.

 

Regulačný úrad vysvetlil, že hodnotenie ruskej vakcíny sa bude uskutočňovať podľa obvyklých štandardov EÚ, aby sa preukázala jej účinnosť, bezpečnosť a kvalita.

 

„Aj keď EMA nemôže predpovedať celkové načasovanie hodnotenia, tento proces by mal trvať kratšie ako obvykle, pretože sa bude uplatňovať postupné preskúšanie,“ poznamenali vo vyhlásení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies