Čelní predstavitelia KDH v rokovaniach zlyhali, mohli vyjednať viac

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 08:37 • 2 min
Čelní predstavitelia KDH v rokovaniach zlyhali, mohli vyjednať viac

Čelní predstavitelia KDH v rokovaniach zlyhali, mohli vyjednať viac

slovakia

left justify in out

Čelní predstavitelia KDH v doterajších koaličných rokovania štyroch stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd zlyhali. Myslí si to politológ Peter Horváth.
      "Vidieť tu politický amaterizmus vrcholných predstaviteľov KDH, ktorí evidentne mohli vyjednať viac práve preto, že mal o nich záujem aj Smer-SD," povedal dnes pre TASR Horváth, podľa ktorého malo hnutie rokovania viac naťahovať. Pripomenul, že KDH malo totiž jednu veľkú výhodu. "A to je to, že mohlo partnerom hovoriť, že oň je záujem aj zo strany Smeru," pripomenul s tým, že dnes je však KDH v mediálnej rovine najslabším článkom vznikajúcej koalície.
      Politológ zároveň očakáva, že istá nespokojnosť KDH v súvislosti s deľbou pozícií sa ešte môže objaviť. "Deľba moci nie je len na úrovni vlády, ale celého štátu. Očakávam, že najmä v KDH pri delení moci na úrovni okresov a krajov môže ešte prísť k zverejneniu viacerých nespokojných názorov," vysvetlil Horváth.
      Doterajšie dohody vrátane programových téz a rozdelenia vládnych postov považuje za príliš skoré. "Chýbajú tam hlbšie diskusie," uviedol pre TASR. Strany podľa neho podriadili všetko tomu, "aby sa dohodli a nedali žiadnemu z partnerov ani len možnosť pomýšľať o inej konštelácii". Vzhľadom na rýchlosť vytvorenia dohody Horváth očakáva, že s prihliadnutím na ďalšie prípadné problémy nemusí byť zmluva stredopravého štvorlístka zachovaná celkom v takej podobe, v akej je v súčasnosti.
      Podľa politológa Michala Horského je deklarovaná spokojnosť strán s dosiahnutými dohodami vážny krok k naštartovaniu novej vlády. Viac však bude známe až po predložení ich programového vyhlásenia. Práve v súvislosti s ním Horský upozorňuje na stranami avizovanú možnosť otvárať vládny program každoročne. "To je časovaná bomba," uviedol pre TASR politológ.
      Pokiaľ ide o samotnú vládu, ktorú má tvoriť štvorica SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, Horský upozorňuje na vytváranie silného tandemu prvých dvoch menovaných. Očakáva, že proti nemu môžu zvyšní, slabší koaliční partneri, KDH a Most-Híd, protestovať. "Ale také veci sa hovoria až po svadobnej noci," uzavrel Horský.
      Stredopravý štvorlístok sa na doterajších rokovaniach dohodol na programových tézach. Chýbajú v nich viaceré priority strán, s ktorými vstupovali do parlamentných volieb. Lídri strán to odôvodňujú tým, že sú aj iné, dôležitejšie veci pre Slovensko. Jednou z nich je konsolidácia verejných financií či boj s korupciou. Z programových téz má vychádzať vládny program vznikajúcej koalície.
      Okrem toho sa strany dohodli už aj na rozdelení vládnych postov, ako aj pozícií v Národnej rade (NR) SR. Výbory NR SR rozdelili predsedovia strán medzi koalíciu a opozíciu. Štruktúra parlamentných výborov sa v novom volebnom období nebude v porovnaní so súčasným stavom meniť, no zníži sa celkový počet ich podpredsedov o tri. Koalícia bude mať svojho predsedu v desiatke výborov a opozícii bude patriť ostatných deväť výborov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies