Elixír mladosti? Vedci zistili, vďaka čomu tak skoro nezostarneme

NETKY.SK • 31 Január 2018, 12:37 • 2 min
Elixír mladosti? Vedci zistili, vďaka čomu tak skoro nezostarneme

Výskum odhalil, čím si môžeme pomôcť, ak chceme ostať večne mladí.

slovakia

left justify in out

Kult tela, ktorý je v spoločnosti momentálne veľmi aktuálny, tlačí ľudí do toho, aby intenzívne dbali o svoj zovňajšok. V tejto súvislosti, samozrejme, nie je starnutie veľmi žiadané. Preto sa najrôznejšími spôsobmi snažíme udržať si mladosť. Niektorí na to využívajú estetickú medicínu, iní stravu a zdravý životný štýl. Podstatné však je, aby sme ostali mladí duchom.

 

Je zrejmé, že práve fyzické aktivity majú na udržiavaní vitality istý podiel. Dôležité však je pracovať aj s myslením a aktívne ho „trénovať“. Vedci realizovali výskum, v rámci ktorého sa sústredili na to, aké činnosti môžu spomaľovať starnutie organizmu. Skupinu 52 seniorov rozdelili na dve skupiny. Prvá sa venovala tancu, druhá vytrvalostným športom.

 

Počas výskumu sa priebežne sledovala časť mozgu s názvom Hipokampus. Ten je zodpovedný, za rovnováhu, pohyb a pamäť. Ukázalo sa, že iba členovia skupiny, ktorá tancovala, zaznamenali rast hipokampusu.

 

Tanec je totiž veľmi komplexná aktivita, ktorá zahŕňa tak fyzický pohyb ako aj schopnosť pamäť si a udržať rovnováhu. Pri tréningoch sa často menili choreografie aj hudba, vďaka čomu sa seniori museli prispôsobovať stále niečomu novému. Na zachovanie mladosti je preto podľa vedcov najvhodnejší. Navyše, hudba prebúdza endorfíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies