Elitní policajti opäť zasahovali! V kauze Mýtnik obvinili oligarchu Výboha

NETKY.SK • 4 August 2021, 13:27 • 2 min
Elitní policajti opäť zasahovali! V kauze Mýtnik obvinili oligarchu Výboha

BRATISLAVA – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že polícia dnes zasahovala v kauze Mýtnik III.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúra a ÚŠP Jana Tökölyová, bližšie informácie poskytnú, až keď to procesná situácia dovolí.

 

V putách skončilo viacero osôb 
Denník N dnes informoval o tom, že polícia obvinila oligarchu Miroslava Výboha v kauze Mýtnik. V tejto súvislosti od rána zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) a zadržala niekoľko osôb.

 

Podľa Denníka N v putách skončila aj bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Súd prepustil z väzby dvoch obvinených v kauze Mýtnik

 

Machinácie pri verejnom obstarávaní
NAKA zadržala 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a ďalšie osoby. V kauze Mýtnik ide predovšetkým o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ktorý je súčasne posúdený ako závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

 

Prípad sa týka IT zmlúv, ktoré uzatvárala Finančná správa SR v rokoch 2013 až 2018. Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela, ktorí sa v tom čase nachádzali v zahraničí.

 

img

 

Brhel je obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z prijímania úplatku.

 

Akcia Mýtnik II nadväzuje na podozrenia z majetkovej trestnej činnosti. Predmetom vyšetrovania je ale legalizačná schéma, ktorá nadväzovala na ekonomickú trestnú činnosť.
 

Mohlo by vás zaujímať: V kauzách Mýtnik I a Mýtnik II bolo obvinených celkovo 14 osôb

 

Pellegrini si mal vypýtať svoj podiel

Bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze, ktorý začal spolupracovať s políciou, vo svojej výpovedi uviedol, že na korupcii sa malo podieľať niekoľko vysokopostavených ľudí.

 

Pred vyšetrovateľmi povedal, že jedným z nich bol predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Ten si mal vypýtať províziu 150-tisíc eur. 

 

Vo výpovedi opísal, ako riešili obstarávanie cez Michala Suchobu a Miroslava Výbohapopísal aj stretnutie s Pellegrinim, na ktorom preberali legislatívnu zmenu týkajúcu sa projektu virtuálnej registračnej pokladnice. Ten bol súčasťou Akčného plánu proti daňovým podvodom. 

 

img

 

„Na tejto večeri ma Peter Pellegrini informoval, že splniť legislatívnu zmenu včas bude náročné a bude si to vyžadovať veľkú politickú podporu. Takisto sa ma spýtal, či je Michal Suchoba ochotný finančne podporiť, aby sa táto legislatívna zmena zrealizovala, teda mal na mysli províziu za to, že bude táto legislatívna zmena zrealizovaná," povedal vyšetrovateľom Imrecze.

 

Šéf strany Hlas korupčný príbeh poprel. „Nikdy som od nikoho nič nežiadal a nikdy som od nikoho nič neobdržal,“ reagoval na medializované informácie o úplatku. Zdôraznil, že Výboha nepozná. 

 

Prečítajte si viac: Podľa Imreczeho si expremiér Pellegrini vypýtal províziu 150-tisíc eur

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies