Elitní policajti nemôžu cvičiť v Rusovciach

NETKY.SK • 15 November 2016, 12:21 • 2 min
Elitní policajti nemôžu cvičiť v Rusovciach

BRATISLAVA - Predbežným rozhodnutím súdu bol zastavený strelecký výcvik policajtov na strelnici v Rusovciach. Táto informácia odznela dnes na zasadaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Bývalá vojenská základňa slúži od roku 2001 ministerstvu vnútra, konkrétne tam cvičí protiteroristická jednotka policajného zboru. Proti prítomnosti strelnice v Rusovciach sú však obyvatelia okolitých domov, ktorí sa sťažujú najmä na hluk. Argumentujú aj tým, že strelnica nemá v poriadku stavebné a kolaudačné povolenie. Zástupcovia obyvateľov boli na zasadnutí výboru prítomní, nedovolili im však vystúpiť.

 

Podľa štátnej tajomníčky rezortu vnútra Denisy Sakovej sa proti súdnemu rozhodnutiu rezort odvolá. Policajti môžu strelecký výcvik vykonávať aj inde, napríklad vo vojenskom priestore Lešť, za Rusovce však polícia podľa nej nemá plnohodnotnú náhradu. Rezort pôvodne plánoval strelnicu presunúť do Stupavy. Podľa Sakovej je tam však momentálne problém s výkupom pozemkov. S myšlienkou sa podľa nej nestotožnili ani obyvatelia Stupavy a preto hrozí, že sa bude opakovať situácia z Rusoviec. Saková tiež poukázala na to, že časť domov, postavených v okolí strelnice, vyrástla až potom, čo už strelnica fungovala. Rezort podľa nej tiež zamýšľal vystavať okolo zariadenia protihlukovú bariéru.

 

Podobná situácia býva podľa poslanca Jaroslava Bašku (Smer-SD) aj v okolí vojenských letísk. "Ľudia kúpia lacné pozemky, postavia domy a potom im začne prekážať, že to tam je," povedal. Poslanec Ľubomír Galko (SaS) poukázal na to, že presunutie strelnice avizoval minister vnútra Robert Kaliňák už v januári tohto roku. Ako ďalej povedal, dostali sa k nemu informácie, že v Stupave, kde by mala vyrásť nová strelnica, niekto vykupuje pozemky. "Dúfam, že sa na tom niekto nenabalí," skonštatoval.

 

Bývalá protiletecká raketová základňa ozbrojených síl v Rusovciach slúži od roku 2001 ako výcvikový priestor polície. Obyvatelia obce, ktorí s prítomnosťou strelnice nesúhlasia, argumentujú aj tým, že len niekoľko sto metrov od areálu sa nachádza škola aj škôlka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies