Elitné slovenské lyžiarky nedokončili sobotňajší slalom Svetového pohára

NETKY.SK • 12 Marec 2017, 10:36 • 2 min
Elitné slovenské lyžiarky nedokončili sobotňajší slalom Svetového pohára

SQUAW VALLEY - Elitné slovenské lyžiarky nedokončili sobotňajší slalom Svetového pohára v americkom Squaw Valley. Súťaž najprv nevyšla Veronike Velez-Zuzulovej, ktorá v 1. kole vypadla po skvelých medzičasoch. Petra Vlhová, po prvom kole tretia, na ceste za minimálne druhým miesto chytila "špicara" štyri bránky pred cieľom druhej jazdy.

slovakia

left justify in out

Súťaž vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, s veľkými chybami a napriek tomu s masívnym náskokom sekundy a troch stotín pred Češkou Šárkou Strachovou. Tretia bola Rakúšanka Bernadette Schildová (+1,08) Shiffrinová má už v predstihu finálových pretekov istý malý glóbus za sezónne víťazstvo medzi husto postavenými bránkami. Je to vo veku 21 rokov štvrtá malá "guľa" vo vrecku olympijskej víťazky a trojnásobnej majsterky sveta, ktorá navyše v dejisku finále SP na budúci týždeň prevezme aj svoj prvý veľký glóbus celkovej víťazky SP. Aj keď gratulácie ešte odmietla prijímať. "Ešte to matematicky nie je definitívne, takže nebudeme predbiehať. Ale je skvelé ísť do finále s takým veľkým náskokom," cituje ORF Shiffrinovú, ktorej - napríklad aj keby Slovinka Ilka Štuhecová senzačne vyhrala všetky štyri súťaže - stačí k formálnej istote jedno 12. miesto v hociktorom z kvarteta pretekov, ktoré majú redukované štartové poľa a boduje prých pätnásť.

 

Ani Velez-Zuzulová v Aspene presne o týždeň už nemusí jazdiť pod tlakom obhajoby druhej priečky v celosezónnom seriáli, lebo Švajčiarka Wendy Holdenerová má stratu 100 bodov. Jej prípadné víťazstvo a zlyhanie Slovenky by ju vyššie neposunulo. Pri rovnakom počte bodov i víťazstiev v zime by pre Zuzulovú rozhodol vyšší počet druhých miest v pretekoch.

 

Holdenerová z vedúcej pozície pritom po prvých dvoch medzičasoch nádejne bojovala o celkové prvenstvo dňa. Lenže dole chybila a zaradila sa do radu prominentiek, ktorým boli osudné náročné podmienky odmäkového snehu. Okrem nej a Sloveniek nedokončila ani Švédka Frida Hansdotterová, takže štyri slalomárky v renkingu elitnej sedmičky. Kopec v kalifornskom stredisku bol výzvou aj pre architektov, lebo od štartu tam je náročný profil. Zuzulovej manžel Romain Velez postavil v 1. kole síce dynamický kurz, ale strminy a nerovnosti v zatvorených bránkach robili pretekárkam problémy, lebo povrch trate sa vo vysokých teplotách okamžite rozbíjal. Z elitnej pätnástky tak o šancu prišla až tretina lyžiarok, medzi nimi i Velez-Zuzulová, ktorá mala našliapnuté na vedenie v pretekoch.

 

Už prvý záklon v kritickej tretej bránke bol pre ňu memento, ale situáciu zvládla parádne, precíznym a nekompromisným tempom zašla dva najlepšie medzičasy, prvý o 34 a druhý o 32 rýchlejšie ako Holdnenerová. Hneď potom však vošla príliš razantne do vertikály, v závere tejto bránkovej kombinácie ju záklon vymrštil špičkami lyží hore a v páde vyšla mimo línie. "Možno si poviete - zase nezišla. Ale toto je jediná cesta ako vyhrať preteky, takže idem skúšať ďalej. Huráá na finále! Už len týždeň a dozviete sa moje rozhodnutie, čo ďalej," vyhlásila na sociálnej sieti Velez-Zuzulová.

 

Holdenerová v provm kole ako druhá na štarte zdolala aj Shiffrinovú, hoci len o 2 stotinky. Domáca superstar bola tiež neistá v tretej bránke a drobné zaváhania mala vlastne počas celej jazdy, ale typickým spôsobom dokázala všetko bleskovo eliminovať a držať tempo až do cieľa. Podobne aj Vlhová, ktorá predviedla špičkový výkon, v strednej plochejšej časti podľa očakávania stratila (4 desatiny), ale spodok vygradovala. Manko 42 stotín ju neodstavilo od reálnej príležitosti v druhom kole bojovať o víťazstvo.

 

V tretej bránke druhého kola išla Vlhová v oblúku príliš do šírky, ale chybu excelentne skorigovala a chytila parádny rytmus. Na medzičase jej svietil pomerne výrazný náskok, ktorý potom ešte zvýšila a tempo gradovala do výkonu, ktorý by na základe posúťažnej analýzy stačil na jasnú druhú priečku. Štyri bránky pred cieľom to v kolmej línii bránok príliš napálila, dostala sa tesne nad tyč a zachytila ju špičkou lyže z opačnej strany: "Som sklamaná, išla som a víťazstvo, potešilo by však akékoľvek pódium a bola som od toho blízko. Ale teším sa na finále a najmä preto, že tam pôjdem dve súťaže. Až s takým zlepšením v obrovskom slalome sme pred sezónou nerátali."

 

Podobné problémy mala na trati aj Shiffrinová, hore bola na hrane vypadnutia a dokonca na rozdiel od Vlhovej aj veľa stratila. Lenže potom aj napriek ďalším neistotám v snehových vaniach išla totálny vabank a vďaka unikátnej lyžiarskej zručnosti preteky napokon jasne ovládla. Nemuselo to tak byť, lebo dve tretiny následnej jazdy Holdenerovej sľubovali dramatický finiš, ale Švajčiarka spravila podobnú chybu ako Velez-Zuzulová na rovnakom úseku v prvom kole.

 

Výsledky slalomu SP v Squaw Valley:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,48 min., 2. Šárka Strachová (ČR) +1,03, 3. Bernadette Schildová (Rak.) +1,08, 4. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,51, 5. Chiara Costazzová (Tal.) +2,69, 6. Christina Geigerová (Nem.) +2,93, 7. Marina Wallnerová (Nem.) +3,07, 8. Katharina Truppeová (Rak.) +3,32, 9. Irene Curtoniová (Tal.) +3,48, 10. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +3,51, ... Petra VLHOVÁ (SR) nedokončila 2. kolo, Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ nedokončila 1.kolo.

Celkové poradie SP (po 33 z 37 súťaží):

1. Shiffrinová 1523 b. (prakticky istá víťazka), 2. Ilka Štuhecová (Slovin.) 1145, 3. Sofia Goggiová (Tal.) 1057, 4. Lara Gutová (Švaj.) 1023, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 796, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 735, ... 10. VELEZ-ZUZULOVÁ 515, 12. VLHOVÁ 453, 114. Barbara KANTOROVÁ (SR) 7.

poradie v slalome (9 z 10):

1. Shiffrinová 760* (oficiálne istá víťazka), 2. VELEZ-ZUZULOVÁ 515, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 415, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) 372, 5. Nina Lösethová (Nór.) 362, 6. Strachová 362, 7. VLHOVÁ 311.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies