Elitné jednotky pozastavili v dôsledku zlého počasia ťaženie na Mósul

NETKY.SK • 17 November 2016, 13:37 • 2 min
Elitné jednotky pozastavili v dôsledku zlého počasia ťaženie na Mósul

MÓSUL - Elitné jednotky irackej armády pozastavili dnes v dôsledku nepriaznivého počasia dočasne svoje vojenské aktivity v rámci ťaženia proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS) usadenej v meste Mósul v severnom Iraku, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Oblaky nad Mósulom obmedzili dnes viditeľnosť dronov a bojových lietadiel operujúcich v oblasti, uviedol iracký brigádny generál Hajdar Fázil. Vojaci medzičasom zabezpečujú oblasť prostredníctvom kontrolných stanovíšť a pátrajú po výbušninách.

 

V Mósule dnes napriek tomu prebiehali od rána ťažké boje. Bojovníci Islamského štátu útočili na irackú armádu, samovražedný útočník v aute naloženom výbušninami poškodil jeden z tankov irackej armády.

 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyjadrenie ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) napísala, že militanti IS zrejme pred troma týždňami zabili vyše 300 bývalých irackých policajtov a pochovali ich v blízkosti obce Hammam al-Álil južne od Mósulu.

 

Miesto, kde sa nachádza tento masový hrob, navštívil reportér tlačovej agentúry Reuters. Obyvatelia v obci uviedli, že prívrženci najtvrdšieho jadra IS obete najskôr zastrelili alebo im odrezali hlavy. Svedkovia predpokladajú, že pred odsunom IS z mesta v ňom džihádisti zabili okolo 200 ľudí.

 

Irackí vojaci sa k Mósulu sťahujú z viacerých smerov. Elitné jednotky irackej armády tvoria ich predvoj a mali sa dostať hlbšie do vnútra mesta, narážajú však na odpor nepriateľa a stále bojujú na predmestiach na východe Mósulu.

 

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície IS v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona