Elitná osmička chce z Ria premiérovú medailu pre Slovensko

NETKY.SK • 12 November 2014, 13:29 • 2 min
Elitná osmička chce z Ria premiérovú medailu pre Slovensko

BRATISLAVA - Slovenskí atléti sa o dva roky na OH v Rio de Janeiro pokúsia získať pre krajinu prvé olympijské body či v lepšom prípade premiérový cenný kov v tomto športe.

slovakia

left justify in out

Vedenie Slovenského atletického zväzu (SAZ) predstavilo v stredu projekt "Atletický tím Rio 2016 - Sen o atletickej medaile", ktorého  súčasťou bude vybraná osmička športovcov. Elitný tím tvoria bežkyňa Lucia Klocová, trojskokanka Dana Velďáková, kladivárky Martina Hrašnová, Nikola Lomnická, chodec Matej Tóth, bežec Jozef Repčík a kladivári Libor Charfreitag, Marcel Lomnický.
     

Slovenská atletika má za sebou úspešnú sezónu. Na európskom šampionáte v Zürichu získala výprava SR zásluhou Tótha a Hrašnovej dve strieborné medaily, do finále sa vo svojich disciplínach prebojovali aj Lomnický, Repčík, Velďáková i Klocová. Práve úspešné výsledky v roku 2014 sú predpokladom pre vytúžený cieľ, ktorý majú atletickí šéfovia pred olympiádou v Brazílii. 
     

"Uplynulá sezóna bola pre nás veľmi úspešná. Získali sme medaily, finálové umiestnenia a ďalšie kvalitné výsledky. Atletika je kráľovnou športu a po tomto roku si to môžme povedať už aj u nás. Aj preto sme sa rozhodli, že na olympiáde v Riu zabojujeme o historicky prvú atletickú medailu pre Slovensko," otvoril tému šéftréner SAZ Martin Pupiš. "Základná vízia celého projektu je taká, aby sme vytvorili komfort a čo najlepšie podmienky pre našich atlétov v ich príprave na podujatie v Riu. V Brazílii budeme chcieť získať olympijské body a prispieť k bilancii Slovenska v hodnotení krajín. Naším hlavným cieľom však bude po prvý raz v histórii získať pre našu krajinu cenný kov v atletike. Som presvedčený, že máme na to, aby sa nám to podarilo. Ja osobne by som bol veľmi sklamaný, ak sa z Južnej Ameriky o dva roky vrátime bez medaily."
   

Predseda SAZ Peter Korčok uviedol, že zväz elitným slovenským atlétom pripraví tie najlepšie podmienky. "Každému z ôsmich členov toptímu sme navŕšili individuálne finančné dotácie. Chceme, aby ich príprava bola stopercentná. V tomto roku sme dosiahli výborné výsledky, avšak myslím si, že máme ešte na viac. Dokázať by sme to chceli práve v Brazílii. Cesta tam je však dlhá, v budúcom roku náš čakajú halový kontinentálny šampionát v Prahe ako aj majstrovstvá sveta v Pekingu. Verím, že aj tam dosiahnu naši atléti kvalitné výsledky a pripravia si tak pôdu pre úspešné vystúpenie v Riu 2016," dodal Korčok.
     

Najväčším medailovým želiezkom v ohni bude spomedzi Slovákov chodec Matej Tóth. Na tohtoročných ME v Zürichu získal striebro v novom národnom rekorde, o dva roky v Riu bude na vrchole svojej kariéry. "Už na šampionáte v Zürichu som si dokázal, že viem vhodne načasovať formu. Ak sa mi to podarí aj o dva roky v Riu, verím, že siahnem na vytúženú medailu," povedal Tóth, pre ktorého bude brazílska olympiáda už štvrtou v kariére. "V Aténach 2004 som štartoval ako 21-ročný mladík, prišiel som tam hlavne zbierať skúsenosti. O štyri roky v Pekingu prišlo sklamanie. Potom v Londýne som dosiahol pekný úspech, ale neskôr s odstupom času som si uvedomil, že som v príprave urobil niekoľko chybičiek. V Riu sa chcem toho vyvarovať. Budúci rok máme v pláne prípravu v dejisku olympiády, pretože z pohľadu prípadného úspechu bude kľúčová aklimatizácia i adaptácia na špecifické podmienky v Južnej Amerike," dodal Tóth, ktorý verí, že v Riu slovenskí atléti aspoň jednu medailu vybojujú: "Budeme potrebovať aj šťastie, ale aktuálne máme aspoň troch adeptov na zisk cenného kovu."
     

Medzi nich by mali patriť aj kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický. Slovenská kladivárka sa na ME v Zürichu zaslúžila o druhé striebro pre Slovensko, keď nasledovala príklad svojho krajana Tótha. "Pre mňa bude olympiáda v Riu vrcholom dlhoročného snaženia sa. Vo svojej zbierke už mám cenný kov zo svetového i  európskeho šampionátu, medaila z olympijských hier mi chýba. Verím, že v závere mojej športovej kariéry by sa mi niečo také mohlo podariť. Dôležitá bude príprava na podujatie. Veľmi ma teší fakt, že som na tom zdravotne veľmi dobre, nemám žiadne obmedzenia. Už pred OH 2012 som avizovala, že londýnska olympiáda bude pre mňa tou poslednou, ale som rada, že som svoje rozhodnutie zmenila. Na Rio budem pripravená ešte lepšie," naznačila ambície Hrašnová. 
     

Marcel Lomnický sa v Brazílii bude spoliehať na výmenu generácií. "Olympiáda bude znamenať prelom v kariére pre viacerých svetových kladivárov. Pre niektorá mená to bude rozlúčka s kariérou. Preto verím, že práve v Riu sa môžeme dostať k slovu my, mladší. Dúfam, že príprava mi vyjde podľa predstáv a že na podujatí o dva roky zabojujem o olympijské body a možno aj o medailu," uzavrel olympijskú tému Lomnický.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies