Elie Wiesel spustil kampaň za oslobodenie Chodorkovského

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:08 • 2 min
Elie Wiesel spustil kampaň za oslobodenie Chodorkovského

Elie Wiesel spustil kampaň za oslobodenie Chodorkovského

slovakia

left justify in out

Laureát Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel spúšťa globálnu kampaň za oslobodenie ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského, ktorého označil za politického väzňa.
      Bývalý šéf skrachovaného ropného gigantu Jukos Chodorkovskij si odpykal už šesť rokov z osemročného väzenského trestu za spreneveru a daňové úniky. V súčasnosti ho súdia pre nové obvinenia z rozsiahlej sprenevery a krádeže ropy. V prípade usvedčenia mu hrozí ďalších 22 rokov väzenia.  
      Wiesel usporiadal spolu s manželkou Marion obed, na ktorom upozornil na zlú situáciu väzneného Chodorkovského. Urobil tak vo štvrtok pred stretnutím prezidentov USA a Ruska Baracka Obamu a Dmitrija Medvedeva v Bielom dome.  
      Známy spisovateľ, filozof a aktivista, ktorý prežil holokaust, pozval na obed v New Yorku asi tri desiatky prominentných amerických osobností vrátane dvoch bývalých národných bezpečnostných poradcov a expertov na problematiku Ruska, legislatívy, ľudských práv a médií.
      "Cieľom tohto stretnutia je pomôcť Chodorkovskému. Všetci považujeme tento prípad za politický. Nejde o legálne odsúdenie," citovala Wiesela agentúra Reuters.
      S pozvanými hosťami diskutoval o spôsoboch, ktorými by bolo možné vyvinúť tlak na prezidenta Medvedeva a hlavne na vplyvného premiéra Putina, aby sa zasadili za prepustenie Chodorkovského.
      Bývalý najbohatší muž Ruska padol do nemilosti Kremľa, keď pred voľbami v roku 2003 financoval opozičné strany a kritizoval vládnu politiku v oblasti ropného priemyslu. Moskva politický podtext Chodorkovského prípadu rozhodne odmieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies