Železničné spoločnosti ušetrili tisíce eur prehodnotením tendrov

NETKY.SK • 31 August 2010, 12:10 • 2 min
Železničné spoločnosti ušetrili tisíce eur prehodnotením tendrov

Železničné spoločnosti ušetrili tisíce eur prehodnotením tendrov

slovakia

left justify in out

Železničné spoločnosti, ktoré sú v rukách štátu, ušetrili za posledné týždne tisíce eur. Podľa šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) k úsporám došlo vďaka prehodnocovaniu cien už uzavretých zmlúv či anonymným elektronickým aukciám. Iba v prípade Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) išlo o viac ako 400.000 eur.
V troch spoločnostiach sa vykonáva audit aktuálnych zmlúv, nové sa robia iba elektronicky. Na internete sa tak dá nájsť celý proces verejného obstarávania od zámeru vyhlásenia súťaže až po zverejnenie textu uzavretej zmluvy alebo objednávky. "Takéto obstarávanie maximálne zrovnoprávňuje všetkých súťažiacich, eliminuje korupciu a prináša ekonomický efekt v podobe najnižšej ceny nákupu, respektíve pri predaji majetku prináša jeho maximálne zhodnotenie," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister.
Prvý anonymný audit prebehol v Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Ako podotkol Figeľ, dosiahlo sa ním 30-% zníženie ceny v porovnaní s jej doterajšou hodnotou. "Spoločnosť ušetrí za 10 mesiacov 85.000 eur," konštatoval. Išlo o stráženie vozového parku na hlavnej železničnej stanici v Bratislave. Doteraz ho vykonávala firma za 7 eur na hodinu, nová cena je 5,05 eura.
Rezortu dopravy sa podarilo dosiahnuť zníženia aj v prípade už existujúcich zmlúv. Napríklad v prípade ŽSR, ktoré ešte len na svoju prvú anonymnú aukciu čakajú, sa od 9. júla dodnes prehodnotilo 139 zmlúv s celkovou úsporou 415.903 eur. "Kontrolovali sme vysúťažené ceny a porovnávali ich s trhovými. Všade, kde to nesedelo, sme dodatočne rokovali," dodal minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies