Železničné spoje sa zatiaľ rušiť nebudú

NETKY.SK • 19 Január 2011, 08:04 • 2 min
Železničné spoje sa zatiaľ rušiť nebudú

Železničné spoje sa zatiaľ rušiť nebudú

slovakia

left justify in out

img

K avizovanému rušeniu železničných spojov nepríde skôr, ako vláda prijme rozhodnutie o revitalizácii železničnej dopravy všetkých troch spoločností. Po dnešnom stretnutí premiérky Ivety Radičovej s predsedami vyšších územných celkov (VÚC) to uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Ozrejmil, že predsedovia samosprávnych krajov sú k diskusii o tejto otázke, ktorá by sa mala konať 24. až 26. januára, prizvaní.
"Tie spoje sú dôležité nielen z toho pohľadu, že by sa museli nahradiť určitými autobusovými paralelnými spojmi, čo by bolo finančné bremeno prenesené na samosprávne kraje, ale je to vo všeobecnosti aj otázka mobility pracovnej sily, otázka ochrany životného prostredia či vytvorenia lepších podmienok na transport tovarov," skonštatoval Mikuš. Poznamenal, že pokiaľ sa podarí udržať železnice v dobrej forme, ako aj zvyšovať podiel transportu po železniciach, o to lepšie bude životné prostredie a o to menšie náklady na údržbu ciest.
Premiérka podľa Mikuša tiež predsedov VÚC informovala o vývoji financovania samosprávnych krajov. Očakáva sa, že rast príjmov z výberu daní z príjmu fyzických osôb zaznamená 23-percentný medziročný rast. "My sme trošku konzervatívnejší, ale v každom prípade zaručuje, že vo februári bude plnenie na úrovni plus 20 percent oproti minulému roku," povedal Mikuš.
Témou diskusie bola okrem školstva, zdravotníctva, sociálnych služieb aj problematika ciest druhej a tretej triedy. "Stále zastávame názor legislatívneho zákazu vstupu neoprávnenej tranzitnej nákladnej dopravy na tieto cesty, pretože nie sú na to konštruované a navyše je poškodzovaný majetok občanov," poukázal Mikuš. Priblížil, že predsedovia VÚC dostali od šéfky kabinetu prísľub, že sa bude týmto problémom zaoberať.
"Môžem povedať za všetkých, že odchádzame s dobrým pocitom z tejto diskusie, pretože to bola diskusia vecná, otvorená, v atmosfére vzájomnej úcty," uzavrel Mikuš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona