Železnica ani po obnove nebude rýchlejšia ako cesty

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 12:42 • 2 min
Železnica ani po obnove nebude rýchlejšia ako cesty

Železnica ani po obnove nebude rýchlejšia ako cesty

slovakia

left justify in out

img

Vlak zostane aj po dokončení všetkých plánovaných českých koridorov výrazne pomalším dopravným prostriedkom než automobil a autobus. Z analýzy nevládneho Centra pre efektívnu dopravu (CEDOP) vyplýva, že sa po dokončení štvrtého koridoru dostanú cestujúci z Prahy do Českých Budějovíc vlakom za dve hodiny, kým autom za hodinu a pol. Ešte výraznejší je rozdiel v prípade Klatov, do ktorého jazda autobusom potrvá hodinu a pol, ale vlakom o hodinu dlhšie.
      Koridory výrazne nepomôžu ani doprave do zahraničia. Kým do mesta Linz sa cestujúci dostanú autom za dve hodiny a 30 minút, vlakom tam dorazia za štyri hodiny. V prípade Berlína dosiahne rozdiel hodinu a pol.
      Práve na medzinárodnom poli už Česi stratili cenné body. Vďaka intenzívnej výstavbe vysokorýchlostných tratí v Nemecku a Rakúsku bude v roku 2016 spojenie Berlína a Viedne kratšie o hodinu a pol v prípade, ak sa rýchlik vyhne českému územiu a pôjde okľukou cez Mníchov.
      Šéf CEDOP Petr Šlégr povedal, že dôvod straty bodov Česka je jasný. Celý projekt modernizácie železničných koridorov, až na svetlé výnimky, je v podstate generálnou opravou starých tratí z 19. storočia. Koridory tak smerujú po pôvodnej a dnes už nevyhovujúcej stope, robia sa len menšie preložky. Podľa neho v 90. rokoch urobila vláda chybu, keď rozhodla o oprave starých tratí. Trate sa mali stavať rovnako ako diaľnice na "zelenej lúke", ako rýchlostné. Na nich sa bežne jazdí rýchlosťou do 300 km za hodinu, kým české koridory sa budujú na maximálnu rýchlosť 160 km/h.
      Napriek mnohým vyhláseniam a memorandám však štát s vysokorýchlostnými traťami zatiaľ neráta ani v budúcnosti. Prvým úsekom s parametrami pre superrýchle vlaky mal byť tunel z Prahy do Berouna. Jeho príprava sa však z finančných dôvodov zastavila. Napriek tomu štát niektoré územia pre vysokorýchlostné trate chráni stavebným uzáverom.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies