Elektronizáciu služieb Ústavného súdu už testujú, prevádzku by mali spustiť v decembri

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:54 • 2 min
Elektronizáciu služieb Ústavného súdu už testujú, prevádzku by mali spustiť v decembri

KOŠICE - Kancelária Ústavného súdu (ÚS) SR ukončuje projekt Elektronizácia služieb ÚS. Ako dnes na tlačovej besede informoval vedúci kancelárie súdu Ivan Mikuš, projekt realizovala spoločnosť Datalan s celkovým nákladom takmer 3,5 milióna eur, pričom 75 percent boli zdroje z európskych fondov.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti systém testujú a od decembra spustia jeho prevádzku. Systém môže využívať nielen odborná, ale aj laická verejnosť prostredníctvom nového internetového portálu. Základným predpokladom komplexného využívania elektronických služieb na ústavnom súde je občiansky preukaz s elektronickým podpisom.


V rámci projektu je vyriešené aj elektronické automatické prideľovanie podaní a spisov, ktoré dosiaľ ÚS nevyužíval. Tento spôsob prideľovania vecí musí ešte schváliť plénum Ústavného súdu SR. V prípade, že to sudcovia schvália, môže sa uplatňovať po schválení nového rozvrhu práce ÚS. „Zavedením elektronických služieb v konaní pred ústavným súdom dôjde k časovým úsporám a zvýšeniu efektívnosti. Súčasne prinesie väčšiu dostupnosť informácií o konaní pre všetkých účastníkov,“ povedal Mikuš.


Projekt zavádza elektronickú komunikáciu ÚS s účastníkmi konania, a to od podania sťažnosti, alebo návrhu, sprístupňovanie spisov, alebo ich časti účastníkom v elektronickej podobe až po elektronické rozhodnutia a elektronické doručovanie verejných listín. Na podávanie sťažností a návrhov budú slúžiť štandardizované elektronické formuláre, pričom v prípade, že subjekt nemá elektronický občiansky preukaz, môže si ich vytlačiť, vyplniť a potom podať poštou alebo cez podateľňu ÚS. Rovnakým spôsobom cez e-formulár bude možné žiadať o poskytnutie informácií podľa infozákona. Účastníci budú mať možnosť sa elektronicky informovať o stave ich konania pred ÚS či vybavovania ich sťažnosti. Podstatne efektívnejšie bude aj vyhľadávanie podaní a rozhodnutí ústavného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies