Elektronickým obstarávaním usporili úrad vlády 370-tisíc eur

NETKY.SK • 5 November 2013, 11:05 • 2 min
Elektronickým obstarávaním usporili úrad vlády 370-tisíc eur

BRATISLAVA - Úrad vlády za desať mesiacov tohto roka využil v 39 prípadoch elektronické verejné obstarávanie. Hodnota zákaziek, pri ktorých využili túto metódu, dosiahla 28,3 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor úradu, elektronickým obstarávaním usporili 370-tisíc eur. Táto suma tvorí rozdiel medzi predpokladanou hodnotou zákazky a konečnou vyplatenou sumou za ňu. Úrad vlády tak ušetril napríklad pri dodávke elektrickej energie vyše 40-tisíc eur a pri rekonštrukciách a rôznych stavebných prácach dovedna 240-tisíc eur. Pri osemnástich obstarávaniach použili metódu eAukcie. Pritom až 96,79 percenta z celkového spomínaného finančného objemu, teda v hodnote 27,3 milióna eur, zazmluvnili práve na základe eAukcií.

Úrad vlády pre porovnanie uviedol, že za celý rok 2012 usporil 329,2 tisíca eur. V minulom roku na úrade vlády urobili 42 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 5,5 milióna eur. Pri 13 obstarávaniach použili eAukciu, pričom až 86,24 percenta finančného objemu v hodnote 4,8 milióna eur zazmluvnili práve na základe výsledkov tejto metódy. 

Podľa riaditeľky odboru verejného obstarávania Úradu vlády SR Márie Šimkovej elektronické verejné obstarávanie prináša priemerne 30-percentnú úsporu času oproti klasickému „papierovému“ verejnému obstarávaniu a značnú úsporu peňazí. Systém teda poskytuje výhody a úspory nielen verejnému obstarávateľovi, ale aj záujemcom, resp. uchádzačom v minimalizácii administratívnej náročnosti, v zvýšení bezpečnosti a dôveryhodnosti predkladania ponúk šifrovacím nástrojom qCrypt, ako aj v zjednodušení vzájomnej komunikácie či v nulových dodatočných nákladoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies