Elektronický preukaz poistenca nemožno zameniť s občianskym preukazom

NETKY.SK • 3 December 2015, 15:46 • 2 min
Elektronický preukaz poistenca nemožno zameniť s občianskym preukazom

BRATISLAVA – Elektronický preukaz poistenca (ePP) je nezameniteľný s elektronickým občianskym preukazom (eID) a v slovenskom riešení elektronického zdravotníctva eHealth má svoje využitie. Uviedlo to Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na dnešné vyjadrenia Aliancie Fair-play a platformy slovensko.digital o tom, že štát nepotrebuje dať desiatky miliónov eur na ePP, keď sa na tento účel môže využiť existujúci eID.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedol hovorca rezortu Peter Bubla, eID je náhrada existujúceho občianskeho preukazu najmä pre občanov od 15 do 60 rokov. „V rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti je však nevyhnutné pokryť celú populáciu. A práve ePP je vydávaný všetkým poistencom, od nula rokov do smrti, čo je prvý zásadný rozdiel oproti eID,“ priblížil. Zdravotné poisťovne majú podľa neho navyše vo svojej evidencii aj poistencov s inou štátnou príslušnosťou, pre ktorých eID nemôže byť vydaný. Dodal tiež, že ePP bude obsahovať aj európsky preukaz poistenca a zároveň slúži na preukázanie vzťahu poistenca ku konkrétnej poisťovni.

 

Ministerstvo ďalej upozornilo, že výmena občianskych preukazov za eID je dobrovoľná a zároveň šifrovací certifikát na čipe, ktorý je potrebný pri využívaní služieb eHealth, si nemusí dať aktivovať každý, kto si vymieňa občiansky preukaz. Za takmer dva roky tak podľa Bublu urobili len asi 4 % majiteľov eID. „V konečnom dôsledku by to znamenalo, že všetci tí, ktorí nemajú eID s elektronickým certifikátom, museli by ísť opäť na políciu, aby eID mohli využívať aj pre potreby eHealth,“ opísal.

 

Nové ePP budú podľa rezortného hovorcu automaticky zaslané všetkým poistencom. Predpokladané obdobie obmeny občianskeho preukazu na eID je 10 rokov, pričom eHealth má na základe platnej legislatívy fungovať pre všetkých poistencov už od 1. januára 2017. Bubla pripomenul, že legislatívu týkajúcu sa ePP podpísal prezident Andrej Kiska v marci tohto roka.

 

Rezort zdravotníctva doplnil, že Národné centrum zdravotníckych informácií je povinné vyhotoviť ePP. Preukazy majú byť vydávané už v budúcom roku, preto bola vyhlásená verejná súťaž. Zároveň sa finalizuje projektová dokumentácia vrátane podrobných analýz. „Tieto dokumenty budú všetky po schválení zverejnené. Ministerstvo zároveň analyzuje v súčasnej dobe všetky možnosti, ako eliminovať dva preukazy s čipom,“ uzavrel Bubla.

 

Aliancia Fair-play a platforma slovensko.digital majú výhrady aj k štúdii uskutočniteľnosti, ktorú označili za vágnu a amatérsky spracovanú. Zásadné pripomienky k nej malo aj ministerstvo financií. „MF SR požiadalo ministerstvo zdravotníctva, aby v spolupráci s rezortom vnútra prepracovalo štúdiu v zmysle zahrnutia alternatívy využitia komponentov už vybudovaných a dostupných v rámci projektu eID karty. To by znamenalo, že eID preukaz by sa využíval aj v zdravotníctve,“ reagovalo pre TASR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona