Elektronický dovoz je od septembra povinný pre ďalšie firmy

NETKY.SK • 1 September 2017, 11:39 • 2 min
Elektronický dovoz je od septembra povinný pre ďalšie firmy

BRATISLAVA – Elektronický dovoz je od dnešného dňa povinný pre ďalšiu skupinu firiem, ktoré mali doteraz výnimku.

slovakia

left justify in out

Všetci držitelia povolenia typu C musia od tohto dátumu posielať colné vyhlásenia už len elektronicky. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

 

Držiteľom povolení, ktorí vykonávajú colné konanie v tzv. zjednodušenom postupe, sa skončilo prechodné obdobie pre elektronickú komunikáciu 1. júla. Od tohto termínu predkladajú dovozcovia zápis do evidencie deklaranta podaním štandardného elektronického colného vyhlásenia (druh A) a dodatočné colné vyhlásenie (druh Z) už len elektronicky.

 

"Pre deklarantskú verejnosť sa tak zvýšil komfort komunikácie pri dovoze tovaru z tzv. tretích krajín. Ďalším krokom rozšírenia elektronickej formy komunikácie bude implementácia funkcionality prikladania elektronických príloh k colným vyhláseniam (faktúry, nákladné listy a podobne). Prítomnosť deklaranta na pobočke colného úradu tak nebude nutná," priblížila Macíková.

 

V prípade štandardných postupov sa začala elektronická prevádzka už 11. júla 2016. Podnikateľské subjekty mali do 1. mája 2017 čas na to, aby pripravili svoje systémy na daný druh komunikácie. Zavedením eDovozu sa rozšírila možnosť elektronickej komunikácie na všetky oblasti – tranzit, vývoz, predbežné colné vyhlásenia i dovoz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies