Elektronické verzie daňových priznaní k dani z príjmu stále nie sú k dispozícii

NETKY.SK • 2 Február 2018, 15:58 • 2 min
Elektronické verzie daňových priznaní k dani z príjmu stále nie sú k dispozícii

BRATISLAVA - Elektronická verzia formulárov daňového priznania k dani z príjmov za minulý rok ani 33 dní po závere kalendárneho roka stále nie je k dispozícii. Upozorňuje na to Slovenská komora daňových poradcov, podľa ktorej chýbajúce daňové tlačivá komplikujú prácu podnikateľom aj daňovým poradcom, keďže od januára majú všetci podnikatelia - právnické osoby povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky.

slovakia

left justify in out

"K dnešnému dňu nie sú sprístupnené tlačivá v elektronickej podobe pre právnické osoby. Pre fyzické osoby chýba tlačivo typ B. Ako náhradné riešenie je uvedený postup, kde si má daňovník tlačivo najskôr stiahnuť z webu, ručne vypísať a následne naskenovať a poslať elektronicky ako prílohu všeobecného podania. Jednoduchším krokom bolo v minulosti odovzdať papierové daňové priznanie na úrade," uviedol v piatok Vladimír Chlebec zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Komora upozorňuje, že uvedenie nových tlačív sa neustále odkladá a presný termín ich zverejnenia nie je známy. Optimálne by pritom podľa daňových poradcov bolo, aby tieto tlačivá boli k dispozícii už začiatkom januára, aby bol dostatok času na ich priebežné vypĺňanie. Podľa komory totiž v súčasnosti približne 350 tisíc subjektov nemôže podávať daňové priznania na elektronických tlačivách.

Ako dodáva Chlebec, mnohé spoločnosti majú majiteľom stanovené termíny účtových závierok v januári a potrebujú daňové priznanie podať. Problém vyplývajúci z nemožnosti podať daňové priznanie môže nastať aj pri obnovovaní úverových zmlúv či vybavovaní nových úverov. "Každá banka k takému kroku požaduje účtovnú závierku a daňové priznanie. Fyzické osoby - podnikatelia, ak žiadajú banku o hypotéku, musia predložiť podané daňové priznanie. Existuje mnoho ďalších prípadov, pri ktorých je potrebné mať podané daňové priznanie čo najskôr," tvrdí Chlebec.

Situácia s chýbajúcimi tlačivami sa pritom podľa daňových poradcov opakuje takmer každý rok, keďže sa daňová legislatíva prijíma na poslednú chvíľu tesne pred koncom roka. "To by však nemal byť dôvod, aby úprava priznaní trvala niekoľko týždňov," uvádza sa v stanovisku komory.

Finančná správa pritom ešte 18. januára tohto roka avizovala, že elektronické verzie daňových priznaní pre živnostníkov a firmy by mali byť k dispozícii v nasledujúcich dňoch. Do začiatku februára sa tak zatiaľ nestalo. "Na nové vzory týchto tlačív mala vplyv novela zákona o dani z príjmov, ktorú schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky až v decembri. Preto nebolo možné, aby boli tieto tlačivá k dispozícii v elektronickej a tlačenej podobe ihneď v prvých dňoch nového roka. Finančná správa ich zverejňuje postupne," uviedla vtedy finančná správa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona