Elektronické občianske preukazy začnú vydávať o mesiac

NETKY.SK • 1 November 2013, 11:03 • 2 min
Elektronické občianske preukazy začnú vydávať o mesiac

BRATISLAVA - Občianske preukazy s elektronickým čipom začnú vydávať o mesiac.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo vnútra pripravuje spustenie vydávania občianskych preukazov s čipom od 1. decembra tohto roku," oznámila Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva. Projekt je podľa jej slov v záverečnej fáze. "V súčasnosti pripravujeme školenia koncových používateľov a integračné testovanie," dodala.

Využívanie elektronického občianskeho preukazu bude však závisieť od toho, ako sa úradom bude dariť spúšťať elektronické služby. Zatiaľ by sa mal dať nový občiansky využiť napríklad pri obchodnom registri. "Od 1. decembra bude na elektronickej identifikačnej karte uložený certifikát pre zaručený elektronický podpis a teda občan bude môcť využiť už existujúce elektronické služby, pri ktorých je potrebný zaručený elektronický podpis," uviedli pre agentúru SITA z ministerstva financií, ktoré je gestorom zákona o elektronickom výkone verejnej moci. 

Na väčšinu elektronických služieb si však bude treba počkať. "Využívanie ďalších elektronických služieb bude možné po novom roku v závislosti od ich postupného nasadzovania do prevádzky zo strany jednotlivých inštitúcií verejnej správy," pripomína rezort financií. Ten koordinuje v tejto oblasti všetky rezorty a je tiež sprostredkovateľským orgánom Operačného programu informatizácia spoločnosti. Štát sľubuje, že po postupnom nábehu elektronických služieb bude možné cez elektronický občiansky preukaz vybaviť čoraz viac úradných záležitostí z domova. Vízia projektu hovorí o tom, že držitelia občianskeho s čipom budú mať prístup k elektronickým formulárom mnohých elektronických služieb a identifikácia občanov bude takto možná vo všetkých informačných systémoch verejnej správy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona