Elektronické kolky budeme môcť používať od januára

NETKY.SK • 3 Október 2013, 12:19 • 2 min
Elektronické kolky budeme môcť používať od januára

BRATISLAVA - Ministerstvo financií plánuje od 1. januára budúceho roka zaviesť elektronické kolky. Tie by mali nahradiť pôvodné, papierové, ktoré však bude možné použiť až do konca roka 2014.

slovakia

left justify in out

Prvých zhruba 300 samoobslužných kioskov na zakúpenie takzvaných eKolkov pribudne na vybraných úradoch už začiatkom budúcoročného januára. Nové kolky si budú môcť občania a podnikatelia kúpiť aj priamo u úradníkov, ktorí budú mať špeciálne terminály. Úhrada poplatkov tak po novom bude možná aj bezhotovostne. Na štvrtkovej tlačovej besede to oznámil štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Od nového spôsobu uhrádzania správnych a súdnych poplatkov za skoro 12 mil. eur si štát sľubuje zlepšenie evidencie platieb a zjednodušenie úhrad pre ľudí. Na systém poputuje 5,3 mil. eur z eurofondov, zvyšok pokryje Slovenská pošta z jej prostriedkov. Podľa Pellegriniho by mal štát na ročnej prevádzke ušetriť jeden milión eur. Doterajší model papierových kolkov štát ročne stál 8,9 mil. eur. 

Prvý mesiac po zavedení budú pri kioskoch pracovníci, ktorí budú ľuďom v prípade potreby pomáhať. Druhá fáza projektu začne začiatkom apríla budúceho roka, kedy ministerstvo a pošta vyhodnotia pilotnú prevádzku. "Chceme odstrániť všetky problémy," povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. 

Rezort financií od eKolkov očakáva obmedzenie falšovania a podvodov, keďže každá platba a úkon budú zaregistrované v centrálnej evidencii. Efektívne má byť riešená aj prípadná reklamácia. Nový spôsob úhrad, ktorý je súčasťou reformy verejnej správy ESO, prinesie aj možnosť podrobnejšieho sledovania jednotlivých úradov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies