Elektronické diaľničné známky začnú platiť od roku 2015

NETKY.SK • 27 November 2013, 08:24 • 2 min
Elektronické diaľničné známky začnú platiť od roku 2015

BRATISLAVA - Motoristi sa môžu od začiatku roka 2015 pripraviť na používanie elektronických diaľničných známok spolu so súčasnými papierovými nálepkami.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona o diaľničnej známke, ktorý zavedie elektronizáciu systému predaja diaľničných nálepiek za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest motorovými vozidlami do 3,5 tony, poslanci prerokujú v úvode druhého dňa 27. schôdze Národnej rady SR.

Diaľničnú známku v elektronickej forme bude možné zaplatiť na predajných miestach v hotovosti i platobnou kartou, na internetovom portáli platobnou kartou, prípadne s použitím iných akceptovaných prostriedkov alebo inými určenými spôsobmi. "Navrhovaný elektronický systém predaja diaľničných známok zabezpečí užívateľom spoplatnených úsekov komfortnejší a širší spôsob nákupu diaľničnej známky. Zároveň nebude dochádzať k ich obmedzovaniu z dôvodu vizuálnej kontroly, napríklad spomaľovanie dopravy a tvorba kolón," zdôvodnilo pripravované zavedenie elektronizácie predaja diaľničných známok ministerstvo dopravy. 

Nový spôsob má zároveň zvýšiť efektívnosť kontroly zaplatenia poplatku cez stacionárne alebo mobilné elektronické zariadenia zavedením objektívnej zodpovednosti. Náklady na poskytovanie služby elektronického predaja diaľničných známok podľa rezortu dopravy nepresiahnu dnešné náklady na výrobu a distribúciu diaľničných nálepiek. Národná diaľničná spoločnosť, a.s. predpokladá hodnotu zákazky vo výške 15 miliónov eur za päť rokov služby. 

Podrobnosti o tom, akými spôsobmi sa budú dať elektronické diaľničné známky kúpiť, dá až verejná súťaž a ponuka víťazného uchádzača. "Predpokladáme, že každý záujemca o dodanie tohto systému príde s vlastným technickým riešením. Počítame s tým, že bude možné kúpiť si tieto známky cez internet, prostredníctvom mobilného telefónu, prípadne na čerpacích staniciach či pobočkách pošty," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

Na definitívne schválenie čaká aj novela zákona o prídavku na dieťa. Rodičia, ktorých deti páchajú priestupky, by podľa nej mohli prísť o prídavky. Rezort práce navrhuje určiť osobitného príjemcu prídavku a príplatku k prídavku na dieťa, zvyčajne obec, pri nedbaní o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky, uložení výchovného opatrenia a spáchaní priestupku dieťaťom. Pri opakovanom páchaní priestupku navrhuje rezort práce prídavok a príplatok k prídavku odňať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies