Elektronická schránka pre občianske združenia nebude od roku 2017 povinná

NETKY.SK • 5 September 2016, 19:13 • 2 min
Elektronická schránka pre občianske združenia nebude od roku 2017 povinná

BRATISLAVA – Občianske združenia a neziskové organizácie nebudú musieť mať povinne od roku 2017 na komunikáciu so štátom zriadenú elektronickú schránku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) k vládnemu návrhu zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu.

 

"Na výbore bol dnes predložený pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o tom, že občianske združenia a neziskové organizácie nateraz nebudú mať povinnosť mať k 1. januáru 2017 aktívne elektronické schránky. Tento námet prišiel od samotného tretieho sektora. Na druhej strane má aj svoju logiku, pretože štát dnes nedisponuje registrom v takej podobe, aby vedel pri každom občianskom združení a neziskovej organizácii (povedať), kto je oprávnený konať v mene tohto združenia alebo organizácie. A preto ani nie je možné momentálne aktivovať schránky pre tieto právnické osoby," priblížil pre TASR Pellegrini.

 

Na druhej strane, ak spomínané právnické osoby, ktoré budú chcieť komunikovať so štátom elektronicky, dodajú štátu potrebné údaje, na ich požiadanie im na dobrovoľnom princípe budú podľa jeho slov elektronické schránky aktivované. "Zatiaľ to pre nich bude platiť na dobrovoľnom princípe," podčiarkol podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

 

"Pri schvaľovaní zákona ako takého prichádza k určitému zjednodušeniu používania (zaručeného) elektronického podpisu v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom s tým, že ešte zostávajú otvorené otázky tzv. centrálnej podateľne, o ktorej by sme mali v budúcnosti veľmi úzko a tvrdo hovoriť, aby nevznikali paralelné riešenia, ktoré stoja veľa peňazí, ale aby sme už využívali jeden modul elektronickej podateľne, ktorý je už dnes vytvorený a ktorý by mal slúžiť všetkým rezortom. Laicky povedané, v prípade, že sa podarí presadiť jednu centrálnu elektronickú podateľňu, občan bude môcť na jednom mieste elektronicky podať žiadosť na akýkoľvek rezort bez toho, aby musel hľadať jeho stránku a jeho elektronickú podateľňu," dodal Pellegrini.

 

Hospodársky výbor NR SR sa na dnešnom rokovaní okrem zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu zaoberal aj vládnym návrhom novely zákona o diaľničnej známke, ako aj správou o hospodárení s finančnými prostriedkami v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., vrátane informácie o kontrole podozrivých zmlúv a správou o činnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví za rok 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona