Elektronická fakturácia bude už o pár mesiacov pre niektoré firmy povinná

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 12:22 • 2 min
Elektronická fakturácia bude už o pár mesiacov pre niektoré firmy povinná

BRATISLAVA - Po novom už budú musieť všetky firmy, organizácie a inštitúcie napojené na verejné financie vydávať zaručené elektronické faktúry cez systém ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zároveň plánuje vytvoriť centrálny ekonomický systém pre rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré sú napojené na štátny rozpočet. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý počas dnešného dňa schválila vláda. Povinnosť sa však nebude týkať fyzických osôb, platieb do 5000 eur a niektorých obchodných prípadov súvisiacich s bezpečnosťou a obranou štátu.

 

img

 

Zákon aplikuje do slovenského právneho systému smernicu EÚ o elektronickej fakturácii a verejnom obstarávaní. "Z hľadiska povinností, ktoré smernica ukladá a musia byť transponované, ide primárne o článok sedem, podľa ktorého členské štáty majú zabezpečiť, aby verejní obstarávatelia a obstarávatelia prijímali a spracúvali elektronické faktúry, ktoré sú v súlade s európskou normou," uviedlo ministerstvo financií v dôvodovej správe k zákonu.

 

img

 

Postup a termíny, v ktorých sa jednotlivé inštitúcie zapoja do systému, určí ministerstvo financií všeobecne záväzným právnym predpisom. "Z hľadiska spúšťania systému do prevádzky, a s tým spojeného ukladania povinností prijímať a vydávať zaručené elektronickej faktúry, sa v prvom kroku uvažuje nad ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy. Zapájanie ostatných subjektov sa nepredpokladá skôr, než v horizonte dvoch rokov od účinnosti zákona," vysvetlilo ministerstvo v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zákon by mal vstúpiť do platnosti začiatkom augusta tohto roku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona