Elektronická diaľničná známka je tak ako papierová neprenosná na iné auto

NETKY.SK • 7 Január 2016, 14:50 • 2 min
Elektronická diaľničná známka je tak ako papierová neprenosná na iné auto

BRATISLAVA - Elektronické diaľničné známky sú tak, ako aj v minulosti papierové nálepky, neprenosné. To znamená, že napríklad motoristi s ročnou elektronickou diaľničnou známkou si ju nemôžu preniesť pri kúpe auta na toto nové vozidlo.

slovakia

left justify in out

"Diaľničná známka je medzi vozidlami alebo prípojnými vozidlami neprenosná, na čom sa nič nemení ani zavedením eznámky," uviedol pre TASR manažér pre komunikačnú stratégiu a PR firmy SkyToll Anton Bódis.

 

V prípade, že motorista v priebehu platnosti elektronickej diaľničnej známky zmení evidenčné číslo (EČV) auta, elektronickú známku si môže upraviť a platí mu naďalej. A to napríklad, ak sa presťahuje a auto si prehlási z iného okresu alebo z iného štátu, alebo v prípade, ak si vymení tabuľky s evidenčným číslom. Či už pri ich strate alebo krádeži.

 

"Žiadosť o zmenu v evidencii úhrady diaľničnej známky je možné podať prostredníctvom internetového portálu alebo prostredníctvom vybraných obchodných miest, ktorých zoznam je uverejnený na portáli eznamka.sk," priblížil Bódis.

 

Pri zmene evidenčného čísla auta však musí motorista predložiť fotokópiu pôvodného Osvedčenia o evidencii vozidla, prípadne fotokópiu potvrdenia o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla teda takzvanej "bielej karty", ktoré boli vystavené na pôvodné evidenčné číslo. Zároveň musí predložiť aj fotokópiu nového Osvedčenia o evidencii vozidla.

 

"V prípade, že o zmenu registrácie žiada zákazník prostredníctvom internetového portálu, doklady musí predložiť elektronicky," dodal Bódis.

O zmenu EČV pri elektronickej diaľničnej známke môže motorista požiadať aj vtedy, keď sa pri kúpe známky pomýli. Nemôže sa však opraviť lehota platnosti známky. "Na obchodnom mieste môže obsluhujúci personál do 15 minút od kúpy eznámky na požiadanie zákazníka urobiť opravu EČV alebo krajiny registrácie," vysvetlil Bódis.

 

Ak motorista urobí chybu pri zadávaní evidenčného čísla auta alebo krajiny registrácie pri nákupe známky cez internetový portál alebo mobilnú aplikáciu, môže na portáli eznamka.sk podať žiadosť o zmenu.

 

Elektronické diaľničné známky platia na Slovensku od 1. januára tohto roku. Používajú ich osobné autá do 3,5 tony na jazdu po spoplatnených úsekoch ciest. Papierové nálepky teda definitívne skončili. Štandardne však ešte do konca januára platia ročné papierové nálepky z roku 2015 a v priebehu januára ešte dobieha platnosť týždenných či mesačných nálepiek, ktoré si vodiči kúpili a označili koncom minulého roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona