Elektrina by zvýšením daní na energonosiče nemusela vôbec zdražieť

NETKY.SK • 23 September 2010, 07:19 • 2 min
Elektrina by zvýšením daní na energonosiče nemusela vôbec zdražieť

Elektrina by zvýšením daní na energonosiče nemusela vôbec zdražieť

slovakia

left justify in out

img

Zvýšenie spotrebných daní na energetické nosiče, ktoré dnes schválila vláda, by podľa podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nemalo zvýšiť cenu elektriny.
"Podľa našich predpokladov a prepočtov by elektrina nemusela zdražieť vôbec," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Mikloš.
Na základe doteraz platného zákona bolo možné oslobodiť od spotrebnej dane uhlie a zemný plyn určený na výrobu tepla pre domácnosti teplárenskými spoločnosťami.
"Vzhľadom na skutočnosť, že predmetná úprava je v rozpore s európskou smernicou pre zdaňovanie energetických výrobkov a elektriny, predkladá sa návrh zákona, ktorý tento nesúlad odstraňuje," zdôvodňuje sa v novelizácii zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda. Súčasne sa vypustilo aj daňové zvýhodnenie na zemný plyn (CNG) určený na použitie ako pohonná látka, a to z dôvodu odporúčaní Európskej komisie.
Novelizácia zákona, ktorá má byť účinná od 1. januára 2011, bude mať podľa Ministerstva financií SR pozitívny vplyv na štátny rozpočet, pričom v roku 2011 sa predpokladá dodatočný príjem do štátneho rozpočtu vo výške 8,6 milióna eur. V rokoch 2012, 2013 a 2014 sa očakáva každoročný príjem vo výške 14,2 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies