Električkovú dopravu cez Starý most do Petržalky spustia už piatok

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 16:55 • 2 min
Električkovú dopravu cez Starý most do Petržalky spustia už piatok

BRATISLAVA – Električky s cestujúcimi začnú cez bratislavský Starý most do Petržalky premávať v piatok 8. júla. Kolaudačné rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ako špeciálneho stavebného úradu pre mestské dráhy, by malo vo štvrtok (7.7.) nadobudnúť právoplatnosť.

slovakia

left justify in out

Zvlnenie koľajníc v Petržalke je už opravené, prebehla i nová technicko-bezpečnostná skúška trate. Podľa bratislavského magistrátu spusteniu električkovej dopravy cez Starý most už nič nebráni.

 

"Trať je schopná prevádzky a už nám preto nič nebráni pustiť na Starý most a do Petržalky aj električky," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že oficiálne spustenie trate bude v piatok o 17.00 h. Naposledy prešla električka s cestujúcimi do Petržalky v roku 1961.

 

Minulý týždeň ale vznikli obavy, či vôbec na začiatku júla začnú električky do Petržalky jazdiť. Na časti trate v smere od Bosákovej ulice po obratisko sa totiž pod vplyvom horúčav zvlnili koľajnice. Hlavné mesto však hneď avizovalo, že trať opraví a skontroluje, aby nebol ohrozený termín spustenia električkovej dopravy.

 

Cez novopostavený Starý most v Bratislave môžu prechádzať chodci a cyklisti od 19. mája. O takmer mesiac, 15. júna, sa na Štúrovu ulicu a Vajanského nábrežie v hlavnom meste mohli vrátiť aj električky. Ich premávka bola pozastavená v rámci rekonštrukcie Starého mosta a vybudovania električkovej trate do Petržalky.

 

So stavebnými prácami sa skončilo v polovici decembra minulého roka. Konzorcium troch firiem projekt realizovalo za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľala Európska únia, desiatimi percentami štát a piatimi percentami mesto. Aby ho eurofondy preplatili, museli ho dokončiť do konca roka 2015. 

 

Starý most však do mája verejnosti sprístupnený nebol. Mesto muselo najprv požiadať o začatie kolaudačných konaní. Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies