Električka na hlavnú stanicu by mala jazdiť od septembra

NETKY.SK • 28 August 2015, 15:42 • 2 min
Električka na hlavnú stanicu by mala jazdiť od septembra

BRATISLAVA - Električka na bratislavskú hlavnú stanicu by mala začať premávať v utorok 1. septembra tak, ako plánovali. Pre agentúru SITA to dnes povedala bratislavská hlavná dopravná inžinierka Tatiana Kratochvílová.

slovakia

left justify in out

"Dnes robili technicko-bezpečnostné skúšky električiek, bola tam stará a nová električka, skúšali všetky požiadavky na bezpečnosť. Stavbu na Štefanovičovej ulici dokončujú a o chvíľu s prácami skončia. Dodávateľ bude pracovať ešte v sobotu a v nedeľu, v pondelok ráno by malo byť všetko dokončené tak, aby mohli vydať užívanie," doplnila. Na hlavnú stanicu začali električky jazdiť po troch rokoch odstávky minulý rok v novembri. Pre modernizáciu trate ich opäť zastavili 1. júna tohto roka.


Obnova električkovej trate na hlavnú stanicu je súčasťou obnovy predstaničného priestoru, s ktorou mesto Bratislava začalo v polovici júna tohto roka. Cieľom revitalizácie Námestia Franza Liszta je skultúrniť prostredie pred železničnou stanicou, ktorou denne prejdú tisíce cestujúcich zo Slovenska i zahraničia. Na skrášlenie priestoru pred hlavnou stanicou vyčlenili 220-tisíc eur, práce by mali byť hotové do konca augusta. Ako dnes povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, všetky práce stihli urobiť, ostáva už len dorobiť eskalátor. "V najbližšom čase by sme mali vedieť, kedy ho budú meniť," pokračuje s tým, že sa objavil problém s dreveným prístreškom, ktorý je na predstaničnom námestí. "Máme posudok, ktorý hovorí, že by mohol vydržať ešte ďalších dvanásť rokov, ale zistili sme, že je prehnitý. Buď pôjde úplne preč, alebo ho opravia. O tom bude mesto rozhodovať budúci týždeň," pripomenula Skokanová. V predstaničnom priestore sú nové asfaltové povrchy, vybudovali bezbariérový prechod k hlavnej stanici, zúžili stredové parkovisko, vybudovali nové dopravné značenie, namaľovali zábradlia a opravili lavičky. Priestor pred budovou hlavnej stanice by mal po novom slúžiť iba na krátkodobé zastavenie vozidla, na nástup a výstup cestujúcich. "Taxíky by sa tu už nemali zdržiavať. Mestská polícia bude musieť v tomto priestore robiť pravidelné kontroly a dbať na to, aby sa dodržiavalo dopravné značenie a taxíky v tomto priestore už neparkovali. Povrchy bude treba ďalej opravovať a z tohto dôvodu tam nie je vodorovné dopravné značenie," uviedla Monika Voleková z bratislavského magistrátu.


Veľkú rekonštrukciu v predstaničnom priestore už roky plánuje spoločnosť Transprojekt. Ich projekt má byť pritom podľa Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve uzavretej v roku 2010 hotový do konca budúceho roka. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal v minulosti síce uvažoval o vypovedaní zmluvy s investorom, no potom zmenil rétoriku a rozhodol sa počkať do vypršania zmluvy. Tá vyprší, ak investor do konca roka 2016 neuskutoční sľúbené investície. Čas, ktorý zostáva do vypršania zmluvy, sa radnica rozhodla využiť na skrášlenie priestoru pred stanicou a investora o tom informovali.


Spoločnosť Transprojekt má pri hlavnej stanici do konca roka 2016 vybudovať infraštruktúru, cesty a križovatky. Viaže ju k tomu Zmluva o budúcej kúpnej zmluve z roku 2010, ktorú podpísal ešte primátor Andrej Ďurkovský. V nej sa mesto zaviazalo investorovi predať pozemky s rozlohou približne 22-tisíc metrov štvorcových za 23,7 milióna eur. Prvú časť kúpnej ceny vo výške 365-tisíc eur investor zaplatil, zvyšných 23 miliónov predstavujú stavebné objekty a investície, ktoré má investor odovzdať do vlastníctva mesta. Ak investor v dohodnutom termíne stavby nedokončí a neodovzdá mestu, zmluva sa ruší, navyše prvá časť kúpnej ceny ostane Bratislave ako pokuta za nesplnenie záväzku. Investor sa s mestom pokúšal dohodnúť na znení dodatku, v ňom žiadal posunúť termín ukončenia projektu o ďalší rok. Mesto však na návrhy investora nepristúpilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies