Elektrická energia na ťažbu Ethereum by stačila na chod malej krajiny

NETKY.SK • 1 August 2017, 18:00 • 2 min
Elektrická energia na ťažbu Ethereum by stačila na chod malej krajiny

LONDÝN – Trhová hodnota kryptomien je oproti minulým rokom rekordne vysoká a rovnako je na tom aj popularita týchto platidiel. Významný nárast zaznamenal najmä Ethereum, ktorý sa pomaly doťahuje na Bitcoin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spolu s nárastom popularity a ceny, došlo tiež k nárastu ťažby Ethereum, najmä tej amatérskej. Podľa zistení sa zdá, že títo amatérski ťažiari spotrebujú toľko elektrickej energie, čo by stačilo na chod malej krajiny.


Ťažobná súprava so spotrebou 45 kWH

Domáce počítače, na ktorých sa ťaží Ether pomocou grafických kariet, spotrebujú na svoju činnosť najmenej 45 kWh elektrickej energie. Podľa tejto kalkulácie môže celá sieť Ethereum využívať na ťažbu až 4,2 Terawatt-hodín (tWh) elektrickej energie. To je ešte o niečo viac, ako spotrebuje ostrov Cyprus.

 

img

 

Celkove je to obrovské množstvo elektriny, ktoré sa do ťažby tejto kryptomeny investuje, ale niektorí analytici majú podozrenie, že to môže byť celé inak. Keďže reťazce blokov Ethereum sú decentralizované, tak by podľa niektorých z nich bolo v skutočnosti nemožné určiť, koľko elektrickej energie spotrebujú tieto súpravy na ťažbu Ethereum. Každopádne je nepopierateľným faktom, že ťažba kryptomien vo všeobecnosti je energeticky mimoriadne náročná.

Ako zvýšiť efektivnosť?

Proces ťaženia digitálnych mien je sám o sebe pomerne neefektívny. Preto Ethereum plánuje odklon od svojich súčasných ťažiarskych algoritmov v snahe zefektívniť proces. Ethereum pracuje na vývoji modelu, ktorý nie je založený na systéme Proof of Work, ale na Proof of Stake. Znamená to, že vám bude stačiť, ak budete mať svoje zariadenie pripojené k väčšiemu systému. Zatiaľ však ťažba Ethereum bude vyžadovať obrovské množstvo elektriny a výpočtovej sily. Hodnota Ethereum bude pravdepodobne aj naďalej rásť a rovnako aj trhová kapitalizácia, čo bude inšpirovať viac ľudí, aby túto menu začali ťažiť. Treba si však uvedomiť jednu podstatnú vec, že hodnota vyťaženého Ethereum sa ľahko môže rovnať hodnote spotrebovanej elektrickej energie...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona