Želám vojakom v mierových misiách, aby sa šťastne vrátili domov

NETKY.SK • 15 December 2010, 09:05 • 2 min
Želám vojakom v mierových misiách, aby sa šťastne vrátili domov

Želám vojakom v mierových misiách, aby sa šťastne vrátili domov

slovakia

left justify in out

img

Prezidenta SR Ivana Gašparoviča dnes počas každoročnej návštevy v rezorte obrany minister Ľubomír Galko (SaS) oboznámil so stavom a prioritami rezortu. "Našim vojakom na mierových misiách by som chcel popriať, aby sa šťastne vrátili domov, aby naplnili svoje poslanie a aby sme na nich mohli byť hrdí," povedal na spoločnom brífingu s Galkom prezident Gašparovič.
Zahraničné mierové misie v Afganistane a v Bosne a Hercegovine patria medzi priority rezortu obrany na budúci rok. "V prípade misie ALTEA (Bosna a Hercegovina, pozn. TASR) som informoval pána prezidenta, že som sa z nedávnej návštevy vrátil s ponukou stať sa veliteľským národom v regióne juh. My túto ponuku zvažujeme," povedal Galko.
Dodal, že v dôsledku globálnej hospodárskej krízy príjmy štátov poklesli a pri šetrení býva rezort obrany jedným z prvých, kde sa prostriedky krátia. "Pretrváva nerovnováha medzi ambíciami rezortu a financiami, ktoré má k dispozícii," povedal Galko. Zároveň informoval prezidenta o svojom rozhodnutí bezodkladne previesť Hurbanove kasárne v Bratislave do pôsobnosti rezortu kultúry, keďže obrana na údržbu nepotrebnej budovy zbytočne míňa nemalé prostriedky.
"Budeme pracovať na kľúčových dokumentoch, ako je strategické hodnotenie obrany a v neposlednom rade sa chceme sústrediť na efektivitu vynaložených peňazí," povedal Galko, podľa ktorého obrana bude klásť dôraz aj na leteckú pátraciu záchrannú službu a na budovanie stopäťdesiatčlennej skupiny vojakov do jednotky rýchleho nasadenia NATO.
"Rozpočet je zase nižší, ako bol minulý rok. Som presvedčený, že tento rozpočet bude do roku 2012 určujúcim, do akej miery už nie je možné armádu oberať o potrebné pomôcky, výzbroj, o to, aby bola kompatibilná s armádami Aliancie," reagoval prezident. Armáda má však napriek komplikovaným podmienkam stále mimoriadne vysokú dôveru občanov. Prezident tiež vyzdvihol pomoc armády pri živelných pohromách, ako boli napríklad povodne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies