EL: Žilina sa chce pobiť o postup, spolieha sa na vlastné zbrane

NETKY.SK • 25 August 2015, 09:07 • 2 min
EL: Žilina sa chce pobiť o postup, spolieha sa na vlastné zbrane

ŽILINA - Slovenský futbalový vicemajster MŠK Žilina nastúpi vo štvrtok v odvete play-off Európskej ligy 2015/2016 na pôde španielskeho mužstva Athletic Bilbao.

slovakia

left justify in out

Duel má výkop o 20.45 h SELČ a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Švéd Martin Strömbergsson. Žilinčania minulý týždeň využili výhodu domáceho prostredia a v strhujúcom zápase zdolali favorizovaného účastníka Primera División (3:2), hoci po úvodnej štyridsaťpäťminútovke prehrávali 0:2. Zverenci trénera Adriána Guľu sú tak bližšie k postupu do skupinovej fázy európskeho pohára číslo dva.


Tím spod Dubňa sa na štvrtkovú odvetu na štadióne San Mames naladil víťazstvom, v nedeľu v rámci 6. kola Fortuna ligy doma zdolal Senicu (4:1). Kouč MŠK sa v dueli proti Záhorákom rozhodol pre niekoľko zmien v základnej jedenástke oproti prvému pohárovému meraniu síl s Bilbaom.


"Každé víťazstvo nám dodáva energiu a sebavedomie. Proti Senici sme urobili niekoľko zmien v zostave, a to z viacerých dôvodov. Prvým bol zdravotný stav kádra. Nejaké šrámy majú Jelič a Káčer, stopercentne v poriadku nie je ani Mabouka. Taktiež sme chceli zvýšiť konkurenciu v našom tíme a zároveň rozložiť záťaž na viacerých členov kádra tak, aby boli všetci na štvrtok pripravení," uviedol Guľa v rozhovore pre agentúru SITA.


Štyridsaťročný kormidelník je presvedčený, že jeho mužstvo má dostatočnú kvalitu na to, aby prešlo cez silného súpera. "Poznáme naše ciele a vieme, že máme stále šancu na postup. Chceme sa oň pobiť. Dôležité bude, aby sme sa správne skoncentrovali. Svojím spôsobom nám recept na protivníka ukázal náš národný tím, ktorý dokázal nad Španielmi zvíťaziť minulý rok v Žiline. Nádej nám dáva aj to, že sme Bilbao doma zdolali našimi vlastnými zbraňami," doplnil Guľa, ktorý v príprave svojho mladého mužstva neponecháva na náhodu žiadny detail.


"V našom tíme máme pred zápasmi EL pripravený projekt, vďaka ktorému sa pred zápasmi vonku snažíme našich hráčov čo najlepšie zoznámiť s prostredím súpera. Chceme im priblížiť v rámci našich možností obrazové aj vizuálne podmienky, ktoré na nich počas zápasov u súpera čakajú," prezradil niekdajší hráč Púchova, Jablonca či Viktorie Žižkov, ktorý donedávna nemal žiadnu skúsenosť s krajinou na Iberskom polostrove. "Bude to moja premiéra na španielskej pôde. V tejto krajine som doteraz nikdy nebol, dokonca ani na dovolenke," skonštatoval na záver Adrián Guľa.

Baskický klub prehral v nedeľu v rámci 1. kola nového ročníka najvyššej španielskej súťaže s majstrovským tímom FC Barcelona (0:1). Pre obe mužstvá išlo o tretie vzájomné meranie síl v priebehu desiatich dní.


Súperi sa stretli aj v nedávnom dvojzápase o Španielsky superpohár, v ktorom vysoko dominovali hráči Bilbaa (4:0 doma a 1:1 vonku, pozn.) a ukončili 31-ročný pôst bez zisku akejkoľvek trofeje.


Kouč Bilbaa Ernesto Valverde označil nedeľňajší zápas proti Barcelone na najmenej záživný zo všetkých troch v krátkom čase. "Nedosiahli sme cieľ, ktorý sme si predsavzali. Súper bol dobrý v defenzíve, mal silné individuality. Chceli sme si vypracovať šance, ale nefungovalo to tak ako v predošlých dvoch zápasoch proti Barcelone. Defenzívne bloky súpera pracovali spoľahlivo. Navyše dnes bolo ihrisko vo veľmi zlom stave a hráči na trávniku trpeli. Hostia získali tri body. Myslím si, že si veľmi dobre uvedomovali, aké ťažké je získať ich na našej pôde," povedal Valverde podľa denníka Marca.


Päťdesiatjedenročný kouč neskôr vyhlásil, že ligová prehra nijako neovplyvní prípravu na blížiaci sa duel EL. "Nemyslím si, že táto prehra bude mať negatívny vplyv na naše mužstvo pred štvrtkovým zápasom proti Žiline," dodal Valverde, ktorý má z hráčskych čias na svojom konte jeden reprezentačný štart. Pripísal si ho v dueli proti Islandu v kvalifikácii o postup na ME 1992, v rámci ktorej súperilo Španielsko aj s vtedajším Československom.


Bilbao prišlo v dueli s Barcelonou o krajného obrancu Mikela Balenziagu, ktorý si privodil svalové zranenie. Pridal sa tak k ďalším hráčom Athletica, ktorých sužujú podobné problémy - Anderovi Iturraspemu, Mikelovi San Josému či Iňakimu Williamsovi. Dlhodobo indisponovaný je Iker Muniain, ktorý v máji podstúpil operáciu kolena. Valverde verí, že do štvrtkového stretnutia bude v poriadku aspoň obranca Xabi Etxeita.


"Čo sa týka ďalších dvoch - Iturraspeho a San Josého, radšej počkáme. Bol by som nerád, keby sa im obnovili ich zranenia. Ligová sezóna je dlhá a my sme ešte len na začiatku. Hrali sme šesť náročných zápasov v krátkom čase. Dúfajme, že sa nám podarí dať zdravotne dokopy niektorých hráčov. Sme mužstvo, v ktorom veľmi cítiť niektoré absencie," dodal Ernesto Valverde.

Zostava Žiliny v nedeľňajšom ligovom zápase proti Senici: Volešák - M. Králik, A. Kadlec, Škriniar (67. Bénes), Mazáň - Pečovský - Čmelík, Káčer (79. Paur), Škvarka, J. Mihalík (46. Jelič) - William Alves de Oliveira

Zostava Bilbaa v nedeľňajšom ligovom zápase proti Barcelone: Iraizoz - De Marcos, Elustondo, Laporte, Balenziaga (50. Bóveda) - Mikel Rico (63. Gurpegi), Etxebarria - Susaeta, Eraso, Sabin Merino (63. Ibai Gómez) - Aduriz

 

Štvrtkový odvetný zápas play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 medzi futbalistami Athletica Bilbao a MŠK Žilina prinesie RTVS v priamom prenose na Dvojke. Súboj na štadióne San Mames má úvodný výkop o 20.45 h, televízne vysielanie sa začne o 20.30 h. TASR informoval Juraj Kadáš, PR manažér RTVS.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies