EL: Žilina o skupinu zabojuje proti Athleticu Bilbao

NETKY.SK • 7 August 2015, 13:20 • 2 min
EL: Žilina o skupinu zabojuje proti Athleticu Bilbao

NYON - Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina sa play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 stretnú so španielskym klubom Athletic Bilbao.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Prvé súboje play off EL sú na programe 20. augusta, odvety potom 27. augusta. "Šošoni" by mali prvý súboj odohrať v domácom prostredí.
     

Žilinčania opäť raz poriadne zamútili vodu v pohárovej Európe, v tejto sezóne prenikli z 1. predkola EL už do play off, v ktorom sa pobijú o postup do vytúženej skupinovej fázy. Zverenci trénera Adriána Guľu vyradili na tejto ceste severoírsky Glentoran (2:1 vonku, 4:2 doma), moldavskú Daciu Kišiňov (2:1 v, resp. 4:2 d) a v 3. predkole po dráme aj ukrajinský FC Vorskla Poltava (2:0 d, 1:3 po predĺžení v). V piatok sa dozvedeli po žrebe v Nyone meno poslednej prekážky v snahe zahrať si v pohárovej Európe minimálne do decembra.
     

Žilina už skupinu Pohára UEFA hrala v roku 2008, vtedy po jednom zápase odohral s Hamburgom (1:2), Ajaxom Amsterdam (0:1), Slaviou Praha (0:0) a Aston Villou (2:1). Ešte väčší úspech zažila v roku 2010, keď s trénerom Pavlom Hapalom prenikla do skupiny Ligy majstrov. Tam ale prehrala všetky zápasy s Chelsea Londýn, Olympique Marseille aj Spartakom Moskva.
     

"Guľovci" sa v baráži mohli stretnúť aj s rumunskou Steauou Bukurešť, ktorá v 2. predkole Ligy majstrov 2015/2016 vyradila slovenského šampióna AS Trenčín, ďalšími potenciálnymi súpermi im boli portugalský Belenenses, český majster Viktoria Plzeň s Matúšom Kozáčikom, Patrikom Hrošovským a Michalom Ďurišom, resp. poľská Legia Varšava so slovenským duom Dušan Kuciak - Ondrej Duda.
     

Pri piatkovom žrebe play off EL sa v osudí nachádzalo celkovo 44 klubov - 29 víťazov 3. predkola a 15 klubov, ktoré vypadli v 3. predkole LM. Tieto kluby UEFA rozdelila pri žrebe do štyroch skupín - dvoch desaťčlenných a dvoch 12-členných, v ktorých bol rovnaký počet nasadených, resp. nenasadených podľa klubových koeficientov UEFA.
     

Súťaž píše svoj 45. ročník, resp. siedmy od premenovania z Pohára UEFA. V skupinovej fáze, ktorú hral v minulej sezóne aj Slovan, je už známych 16 účastníkov, medzi nimi FC Liverpool (Martin Škrtel) či SSC Neapol (Marek Hamšík), celkovo ju bude hrať 48 klubov v dvanástich štvorčlenných skupinách, do jarného šestnásťfinále postúpia prví dvaja. Finále EL 2015/2016 sa uskutoční 18. mája v Bazileji.

 

Ernesto Valverde, tréner Athleticu Bilbao: "Možno naši fanúšikovia toho o Žiline veľa nevedia, ale my vieme. Hráva totiž už dlho v európskych pohároch. Chceme samozrejme postúpiť. Máme výhodu druhého zápasu v domácom prostredí na San Mames, ale samozrejme si nemyslíme, že to budeme mať ľahké. Všetkých nás čaká poriadne tvrdá práca a musíme si poriadne vysúkať rukávy."

 

Lukáš Čmelík, krídelník MŠK Žilina (zdroj: mskzilina.sk): "Veľmi ma potešila výsledná pätica, hoci sme z nej dostali azda najťažšieho súpera. Žiaľ, alebo chvalabohu je to náročný, no atraktívny súper, preto verím, že ožije futbalom celé mesto. Spolu s fanúšikmi sa pobijeme o postup."

 

Karol Belaník, športový manažér MŠK Žilina: "Čaká nás mimoriadne atraktívny súper. Asi ten najsilnejší, aký sme mohli dostať z tej pätice. Je to typická španielska škola, veľmi vyspelý súper. Sám som zvedavý, ako v tejto konfrontácii so skutočne veľkým európskym menom uspejeme. Bude ale pre nás veľká škola. Prvý zápas hráme doma, bude to mimoriadne atraktívne pre našich fanúšikov. Ja osobne som mal pred žrebom očakávanie, že by to mohla byť napríklad Plzeň, bola tiež veľmi atraktívna pre divákov. Osobne by som bral portugalské Belenenses, ale nevyšlo to."

 

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Čaká nás exkluzívny dvojzápas so súperom, ktorý je jeho veľkým favoritom. Všetci sa tešíme na túto konfrontáciu. Bilbao hrá atraktívny kombinačný futbal, no my sa pokúsime mu čo najviac skomplikovať cestu za postupom. Nemyslím si, že by Plzeň alebo Legia Varšava boli priechodnejší súperi, z pätice, ktorú sme mohli dostať, má každý vysokú kvalitu. Je to pre nás výzva, tešíme sa aj na odvetu a fantastickú kulisu na štadióne Bilbaa, no predtým by sme chceli potešiť našich fanúšikov dobrým výkonom a výsledkom."

 

 

SC Altach - Belenenses      

Milsami Orhei - AS Saint-Etienne      

MŠK ŽILINA - Athletic Bilbao      

FK Jablonec - Ajax Amsterdam      

Young Boys Bern - Karabach FK      

Steaua Bukurešť - Rosenborg Trondheim      

Zoriaa Luhaňsk - Legia Varšava      

Molde FK - Standard Liége      

Viktoria Plzeň - Vojvodina Novi Sad      

PAOK Solún - Bröndby Kodaň      

Girondins Bordeaux - Kairat Almaty      

Panathinaikos Atény - FK Gabala      

Lech Poznaň - Videoton Székesfehérvár      

FC Southampton - FC Midtjylland      

Dinamo Minsk - FC Salzburg     

 Astra Giurgiu - AZ Alkmaar      

Rabotnički Skopje - Rubin Kazaň      

Odd Grenland - Borussia Dortmund      

Slovan Liberec - Hajduk Split     

 FK Krasnodar - HJK Helsinki      

Atromitos - Fenerbahce Istanbul      

FC Thun - Sparta Praha

     

kalendár žrebov EL 2015/2016:      

28. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)      

14. decembra: žreb šestnásťfinále a osemfinále (Nyon)      

18. marca 2016: žreb štvrťfinále (Nyon)      

15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)   

  

zápasový kalendár EL 2015/2016:      

20. augusta: 1. zápasy play off      

27. augusta: odvety play off      

17. septembra: 1. kolo skupinovej fázy      

1. októbra: 2. kolo skupinovej fázy      

22. októbra: 3. kolo skupinovej fázy     

5. novembra: 4. kolo skupinovej fázy      

26. novembra: 5. kolo skupinovej fázy      

10. decembra 6. kolo skupinovej fázy

18. februára 2016: 1. zápasy šestnásťfinále      

25. februára: odvety šestnásťfinále      

10. marca: 1. zápasy osemfinále      

17. marca: odvety osemfinále      

7. apríla: 1. zápasy štvrťfinále      

14. apríla: odvety štvrťfinále      

28. apríla: 1. zápasy semifinále      

5. mája: odvety semifinále      

18. mája: finále (Bazilej, štadión Sv. Jakuba)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona