EL: Z anglického súboja ďalej Liverpool, Sparta šokovala Rím

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 09:31 • 2 min
EL: Z anglického súboja ďalej Liverpool, Sparta šokovala Rím

BRATISLAVA - Futbalisti FC Liverpool remizovali vo štvrtkovom odvetnom zápase osemfinále Európskej ligy 2015/2016 na trávniku Manchestru United (1:1) a v súčte s minulotýždňovým domácim triumfom 2:0 postúpili medzi najlepšiu osmičku kontinentálneho pohára číslo dva.

slovakia

left justify in out

"Červení diabli" vstúpili do stretnutia s cieľom zvrátiť anglickú bitku vo svoj prospech. Zámer začali napĺňať v 32. min, keď francúzsky krídelník Anthony Martial úspešne premenil pokutový kop. Tesne pred polčasovou prestávkou však pravému obrancovi United Guillermovi Varelovi unikol liverpoolský Philippe Coutinho a z uhla prekvapil aj domáceho brankára Davida de Geu.

"Nie som nahnevaný ani frustrovaný. Naopak, na hráčov som pyšný. Dali do toho všetko a veľmi ma potešilo, že to svojím potleskom uznali aj fanúšikovia. Dúfam, že najbližší ligový duel proti Manchestru City bude pre nás akýmsi pravým spúšťačom. Musíme zdolať ´Citizens´ a budeme mať šancu kvalifikovať sa do Ligy majstrov," vyhlásil podľa BBC Sport tréner United Louis van Gaal. Holanďan by nerád vinil z remízy v odvetnom dueli dvojicu Guillermo Varela a David de Gea, ktorí boli zapojení do vyrovnávajúceho gólu hostí. "Radšej vyzdvihnime Coutinha, pretože predviedol fantastickú akciu," doplnil skúsený 64-ročný odborník. "Po prvom góle sme začali hrať s vyššou agresivitou, dav na Old Trafforde stál za nami a mal som pocit, že sme mohli získať viac. Samozrejme, gól do šatne bol pre nás veľkou ranou," vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) obranca United Daley Blind.

"Súper sa ujal vedenia z penalty, ktorú rozhodca právom odpískal. V závere prvého polčasu však ´Phil´ ukázal svoju genialitu. Milujem ten úsek hry dve minúty pred polčasom. Bol dvakrát rýchlejší ako obranca United. Bolo to z jeho strany nečakané," skonštatoval nemecký tréner "The Reds" Jürgen Klopp, ktorý neskôr dodal, že sníva o finále proti svojmu niekdajšiemu zamestnávateľovi Borussii Dortmund. "Všetci moji priatelia z Dortmundu si chcú zmerať sily s Liverpoolom, ale až vo finále v Bazileji. Borussia triumfovala na ihrisku Tottenhamu, čo nie je zlý výsledok. Keď som si pozrel všetky štvrtkové výsledky, uvedomil som si, že v súťaži zostali už iba samé dobré mužstvá," povedal Klopp pre BT Sport.

V nominácii Liverpoolu sa neobjavil kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel. V strede obrany nastúpil Francúz Mamadou Sakho s Chorvátom Dejanom Lovrenom. "Ak mám byť úprimný, nebolo to z ich strany zlé, ale v niektorých situáciách mohli zvoliť správnejšie riešenia. Nie vždy je však také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá," dodal 48-ročný rodák zo Stuttgartu. Klopp sa stal po Graemovi Sounessovi prvým trénerom Liverpoolu od októbra 1991, ktorý v pozícii kouča LFC neprehral v premiérovom vystúpení na manchesterskom Old Trafforde.

Legenda "červených diablov" Roy Keane neskrýval sklamanie v reakcii na vypadnutie svojho niekdajšieho klubu. "Som naozaj smutný z toho, čo v United pozorujem za posledný rok alebo dva. Hráči sú ako jedna banda cudzincov, ktorých hodili, aby spolu hrali. Keď som mal na sebe dres tohto klubu, vždy som cítil, akoby som bol vysoký desať stôp. Keď sa však pozriete na niektorých súčasných hráčov nášho mužstva, akoby sa v drese United scvrkávali," povedal Keane pre ITV.

Najväčším prekvapením štvrtkového programu bolo víťazstvo Sparty Praha na rímskym Laziom na tamojšom Olympijskom štadióne (3:0). Prvý zápas v Prahe sa skončil remízou 1:1. Družina trénera Zdeňka Ščasného strelili všetky tri góly v prvom dejstve. Postupne sa presadili Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a Lukáš Juliš. "Postup do štvrťfinále považujem za najväčší úspech mojej doterajšej trénerskej kariéry. Správna taktika zohrala veľkú rolu, ale zápas v prvom rade vyhrali hráči dobrým výkonom. Ani vo sne by mi nenapadlo, že zvíťazíme 3:0. Nemyslím si, že Lazio nás podcenilo, pre úspech urobilo všetko. Prežili sme v úvode veľkú šancu domácich, neskôr sme skvele vyriešili všetky brejkové situácie. To bolo základom nášho triumfu," cituje portál isport.cz slová 58-ročného brnenského rodáka.

Taliansko po štvrtku nemá v pohárovej Európe žiadneho zástupcu. Trénera "Biancocelesti" Stefana Pioliho mzrel veľký počet chýb, ktorých sa dopustili jeho zverenci. "Začiatok zápasu rozhodol o všetkom a to je veľká škoda. Urobili sme viacero chýb a po dvanástich minútach súper vyhrával 2:0. Bohužiaľ, nestalo sa nám to prvýkrát. Pracujeme na tom, ale doteraz sme neboli schopní vyriešiť tento problém. Musím uznať, že Sparta si postup zaslúžila," vyhlásil Pioli podľa portálu football-italia.net. Bosniansky legionár v službách Lazia Senad po stretnutí kritizoval spoluhráčov za to, že utiekli z ihriska, aby sa vyhli nahnevanej reakcii rímskeho obecenstva. "Takto sa tím nespráva. Na ihrisku nás zostalo iba päť či šesť. Ostatní zdrhli do šatne," komentoval 30-ročný rodák z Mostaru.

Borussia Dortmund uspela proti Tottenhamu Hotspur aj v odvete, keď na White Hart Lane zvíťazila 2:1 a ďalej prešla s celkovým skóre 5:1. Dvojgólovým hrdinom BVB v Londýne bol gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang. "Skladám obrovský kompliment celému tímu. Ak chcete zvíťaziť v Anglicku, potrebujete správny prístup. Ukázali sme našu silu aj mentalitu. Opäť bol na našej hre vidieť hlad po víťazstve," vyhlásil kouč Borussie Thomas Tuchel pre oficiálnu klubovú stránku. Jeho náprotivok Mauricio Pochettino sa napriek vypadnutiu zo súťaže snažil hľadať pozitíva. "Sme sklamaní, že sme v Európskej lige skončili, ale musíme si uvedomiť, že sme hrali proti veľmi dobrému tímu, ktorý kvalitatívne patrí do Ligy majstrov. Máme viacero mladých hráčov, ktorú potrebujú spoznať pocit, ako sa súperí v pohárovej Európe. Oproti prvému duelu v Nemecku sme sa v mnohom zlepšili a na tom sa dá stavať," vyhlásil kormidelník Spurs pre BT Sport.

Ukrajinský Šachtar Doneck po minulotýždňovom triumfe 3:1 nad Anderlechtom Brusel zvládol aj odvetu na belgickej pôde, keď triumfoval najtesnejším rozdielom 1:0. Finalista EL z roku 2011 Sporting Braga otočil proti Fenerbahce Istanbul manko 0:1 z prvého zápasu. Pred vlastnými fanúšikmi uspel presvedčivo 4:1. V oboch spomenutých dueloch zaujal mariáš červených kariet. Turecký zástupca dokonca dohrával iba s ôsmimi hráčmi.

Ďalej ide aj obhajca trofeje FC Sevilla. Mužstvo trénera Unaia Emeryho po bezgólovej remíze v Bazileji v domácej odvete prekonali švajčiarskeho súpera rozdielom triedy 3:0. "Dosiahli sme ohromujúce víťazstvo. Výkon mužstva bol vynikajúci. Musíme pokračovať týmto spôsobom," cituje web fourfourtwo.com slová trénera Andalúzanov Emeryho. V čisto španielskej konfrontácii medzi FC Valencia a Athleticom Bilbao (2:1) to dlho vyzeralo na postup domácich "netopierov", ktorí už po polčase viedli 2:0. Baskov, ktorí v prvom dueli triumfovali 1:0, posunul ďalej gól kanoniera Aritza Aduriza v 76. min. Lodivod Valencie Gary Neville sledoval záver duelu z tribúny. Angličana rozčertilo, že pred gólom Bilbaa ešte v zárodku akcie zahral rukou hosťujúci Óscar de Marcos. V dueli medzi nemeckým Bayerom Leverkusen a španielskym Villarrealom gól nepadol, čo medzi najlepšie okteto posunulo "žltú ponorku" (prvý zápas 0:2).

Žreb štvrťfinále sa uskutoční v piatok 18. marca o 13.00 h vo švajčiarskom Nyone. Žiadny z tímov nebude nasadený, vo štvrťfinále sa môžu stretnúť aj mužstvá z rovnakej krajiny. Ako je známe, víťaz tohtoročnej EL má v sezóne 2016/2017 zaručenú miestenku v LM.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies