EL: Vo varšavskom finále obhajca zo Sevilly a Dnipropetrovsk

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 09:05 • 2 min
EL: Vo varšavskom finále obhajca zo Sevilly a Dnipropetrovsk

FLORENCIA / KYJEV - Vo finále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 sa stretne španielsky obhajca trofeje FC Sevilla s ukrajinským prekvapením Dniprom Dnipropetrovsk. Na Národnom štadióne v poľskej metropole Varšave bude mať 27. mája výhodu domáceho prostredia druhý menovaný tím. Ako je známe, v sezóne 2015/2016 má prvýkrát zaručenú účasť v Lige majstrov aj víťaz EL.

slovakia

left justify in out

Pre španielsky klub nebol v semifinále EL 2014/2015 žiadnou prekážkou taliansky súper ACF Fiorentina. Andalúzske mužstvo si do štvrtkovej odvety vo Florencii priviezlo pohodlný náskok 3:0 z minulotýždňového domáceho prvého stretnutia. Sevillčania si náskok na talianskej pôde nielen postrážili, dokázali ho dokonca aj zveľadiť a triumfovali 2:0. V 22. min ich k finálovým bránam ešte viac priblížil kanonier Carlos Bacca, o päť minút neskôr pridal ďalší klinec do rakvy Fiorentiny Daniel Carrico. Nemohúcnosť ACF v 66. min len podčiarkol nepremenený pokutový kop v podaní Josipa Iličiča.


"Mojím snom je hrať Ligu majstrov so Sevillou," vyhlásil ešte pred zápasom pre rádio Cadena SER tréner Unai Emery, ktorý po stretnutí skonštatoval: "Výsledok sa dnes rodil veľmi ťažko. Veľmi sa mi páčila hra Fiorentiny v oboch stretnutiach a chcem sa súperovi poďakovať za dva nádherné zápasy, na konci ktorých zaznel zaslúžený potlesk fanúšikov. Ak Dnipro prešlo cez Neapol, musí mať skvelý tím. Šance vo finále sú 50 na 50," zhodnotil Emery.


Kormidelníka domácich Vincenza Montellu však rozladilo pískanie fanúšikov Fiorentiny po záverečnom hvizde. "Skúšali sme hrať a streliť gól až do poslednej sekundy, dokonca aj v čase, keď sme už reálne nemohli s výsledkom semifinále nič urobiť. Myslím si, že moje mužstvo si zaslúži viac rešpektu. Vzhľadom na úsilie, ktoré hráči počas sezóny vynaložili, si nezaslúžia posmešky z publika. Na druhej strane si myslím, že s kádrom, ktorý máme k dispozícii, sme mohli dosiahnuť viac. Fiorentina však určite má pred sebou svetlú budúcnosť," povedal Montella pre Sport Mediaset.


Hráči Sevilly patria k štvorici najúspešnejších tímov histórie v súčte výsledkov Pohára UEFA a Európskej ligy. Majú rovnako ako Juventus Turín, Inter Miláno a FC Liverpool tri primáty. Navyše, obhajcovia trofeje z Andalúzie ich dosiahli za ostatných deväť sezón.


Dnipro na trávniku v Kyjeve zdolalo talianskeho favorita SSC Neapol najtesnejším rozdielom 1:0. Prvý zápas pod Vezuvom sa skončil nerozhodne 1:1. Postupový presný zásah ukrajinského zástupcu dosiahol v 58. min Jevgen Selezňov, ktorý sa strelecky presadil aj v úvodnom meraní síl. "Ešte sme úplne nepochopili, že sme vo finále. Bolo to náročné, ale veľmi pekné. Na ihrisku sme do toho dali veľa emócií," povedal podľa portálu football.ua hrdina Dnipra, ktorý triumfoval v niekdajšom Pohári UEFA 2008/2009 s iným ukrajinským tímom Šachtarom Doneck.
Slovenský reprezentant Marek Hamšík zasiahol v drese Neapola do odvety od 55. min. Druhý neúspešný taliansky semifinalista nezopakuje rok 1989, keď vyhral vtedajší Pohár UEFA.


Útočník Neapola Gonzalo Higuaín pred zápasom vyhlásil, že ak jeho mužstvo v Kyjeve nezvíťazí, skončí s futbalom. Obranca domácich Arťom Fedeckij, ktorý víťazstvo venoval ukrajinským vojakom, Argentínčanovi odkázal, že by mal dodržať svoje slovo. "Pred zápasom sa z nás Higuaín vysmieval, že ak Neapol nezvíťazí, mal by prestať hrať futbal. Počkajme si do ďalšieho dňa. Každý by mal prevziať zodpovednosť za to, čo vypustí z úst. Higuaín asi neveril, že sme silné mužstvo. Sníval som o postupe do finále. Som šťastný a pyšný na moje mesto, tím a našu krajinu. Toto víťazstvo je pre ukrajinských vojakov, ktorí ju pre nás bránia. Sú to naši hrdinovia," povedal podľa portálu goal.com 30-ročný Fedeckij, na ktorého nadviazal kouč ukrajinského mužstva Miron Markevič. "Môj tím dnes hral oveľa lepšie ako v Neapole a zaslúžil si víťazstvo. Hrali sme pre ľudí, ktorí v nás verili. Bolo síce dosť skeptikov, ale dnes sme jednoducho nemohli prehrať. Hráči spravili zázrak, ktorý nikto nečakal," vyhlásil pre football.ua 64-ročný rodák z Ľvovskej oblasti, ktorého potešila podpora priaznovcov na tribúnach kyjevského Olympijského štadióna. "Nečakal som to. Vedel som, že príde veľa ľudí, ale netušil som, že nás prídu podporiť fanúšikovia z celej Ukrajiny. Som ohromený. Dnes sme hrali pre ľudí a najmä deti," dodal Markevič.


Kouč "Partenopei" Rafael Benítez po zápase vyhlásil, že jeho mužstvo si zaslúžilo viac. "Gól Dnipra bol trochu zvláštny, ale to už teraz nie je dôležité. Súper je vo finále EL a my nie. Mali sme veľa šancí v oboch polčasoch, ale nevedeli sme skórovať. Rovnako tak aj v prvom zápase u nás doma. Nemá zmysel hovoriť o premárnených šanciach Higuaína. Vyhrávame aj prehrávame spolu," povedal 55-ročný rodák z Madridu, ktorý na margo svojho zotrvania v meste pod Vezuvom vyhlásil: "Musím v najbližších dňoch hovoriť s prezidentom klubu. On bude mať posledné slovo."


Dnipro v tejto sezóne Európskej ligy odohralo 16 stretnutí a navštívilo sedem krajín. Tím z Dnipropetrovska nikdy nezískal ukrajinský titul, vo svojej vitríne však má dva majstrovské primáty z čias ZSSR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona