EL: Varšava privíta finálový súboj Dnipra a obhajcu zo Sevilly

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 17:49 • 2 min
EL: Varšava privíta finálový súboj Dnipra a obhajcu zo Sevilly

VARŠAVA - Vo finále futbalovej Európskej ligy 2014/2015 sa v stredu 27. mája stretne španielsky obhajca trofeje FC Sevilla s ukrajinským prekvapením Dniprom Dnipropetrovsk. Na Národnom štadióne v poľskej metropole Varšava bude mať výhodu domáceho prostredia druhý menovaný tím. Ako je známe, v sezóne 2015/2016 má prvýkrát zaručenú účasť v Lige majstrov aj víťaz EL.

slovakia

left justify in out

Zápas vo Varšave sa začne o 20.45 h a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Angličan Martin Atkinson. Priamym aktérom rozhodujúceho súboja o prvenstvo v EL bude aj generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment, ktorého Európska futbalová únia (UEFA) nominovala ako svojho delegáta. "Varšavské finále je pre mňa pocta. Ako delegát som pôsobil na viacerých podujatiach, vrátane majstrovstiev Európy v roku 2012, ale z klubového hľadiska je to môj vrchol," uviedol na zväzovom webe čoskoro 51-ročný rodák z Nitry (nar. 29. mája 1964).

 

Pre španielsky klub nebol v semifinále EL 2014/2015 žiadnou prekážkou taliansky súper ACF Fiorentina (3:0 doma, 2:0 vonku), Dnipro prešlo cez ďalšieho zástupcu z Apeninského polostrova SSC Neapol (1:1 vonku, 1:0 doma). Hráči Sevilly patria k štvorici najúspešnejších tímov histórie v súčte výsledkov Pohára UEFA a Európskej ligy - rovnako ako Juventus Turín, Inter Miláno a FC Liverpool majú tri primáty. Navyše, obhajcovia trofeje z Andalúzie ich dosiahli za ostatných deväť sezón. Dnipro v tejto sezóne Európskej ligy odohralo 16 stretnutí a navštívilo sedem krajín, ôsmou bude Poľsko, kde sa hrá finálový zápas. Tím z Dnipropetrovska nikdy nezískal ukrajinský titul, vo svojej vitríne však má dva majstrovské primáty z čias ZSSR.

 

Stredajší duel bude mať špecifický nádych pre jedného človeka s väzbami na obidva tímy, ktoré proti sebe doteraz nikdy nehrali. Juande Ramos dvakrát priviedol Sevillu k triumfu v Pohári UEFA (2006 a 2007) a v rokoch 2010-2014 bol aj trénerom Dnipra. Ramos opustil post trénera v Dnipropetrovsku v máji minulého roka pre politickú situáciu na Ukrajine a obavy o bezpečnosť svojej rodiny. Ramos cíti, že k tohtoročným úspechom svojich niekdajších zverencov z ukrajinského klubu prispel aj on. "Keď som tam prišiel, klub prakticky nemal výraznejší úspech v pohárovej Európe. Postupne sme začali dosahovať slušné výsledky v Európskej lige a v minulej sezóne sme sa kvalifikovali do predkola Ligy majstrov," povedal podľa portálu goal.com 60-ročný Španiel, po ktorom zasadol na lavičku Dnipra Miron Markevič. Zverenci 64-ročného trénera cez víkend zdolali v domácej súťaži Šachtar Doneck (3:2). Kolo pred koncom ligy však z tretieho miesta strácajú dva body práve na spomenutého súpera, ktorý figuruje na druhej priečke.

 

"Hlavným cieľom bolo pre nás ukázať dobrú hru. Proti Šachtaru som nepoužil hráčov, ktorí budú hrať v stredajšom finále Európskej ligy. Iste ma chápete, nedajbože by sa ešte niekto zranil. Týka sa to najmä hráčov z obrany. Napriek tomu sme zdolali veľmi ťažkého súpera a spravili si dobrú náladu. Samozrejme, stále máme šancu na druhé miesto a chceme ho získať, ale momentálne nás zaujíma iba streda," vyhlásil Markevič po stretnutí proti tímu z Donecka.

 

"Ak mám byť úprimný, ani sa mi nesnívalo, že sa dostaneme až do finále. Počas sezóny sme mali veľa problémov so zložením kádra. Konopľanka mal odísť do zahraničia, neskôr sa zranil, Giuliano sa vrátil do Brazílie, Strinič prestúpil do Talianska, Rotaň netrénoval. Snažil som sa stabilizovať mužstvo a vyladiť našu hru. Predčilo to všetky moje očakávania. Zostal už len jeden krok. Vpred nás ženie aj pomyslenie na to, že v prípade triumfu nad Sevillou si zahráme aj o európsky Superpohár proti víťazovi Ligy majstrov," dodal v rozhovore pre expres.ua kouč Dnipra. Rodák z Ľvovskej oblasti plynule hovorí po poľsky a je veľkým fanúšikom skladateľa Fryderyka Chopina, ktorý sa v 19. storočí narodil neďaleko Varšavy. Dnipru bude pre zranenie chýbať predovšetkým útočník Roman Zozuľa, otázny je štart Jevgena Šachova. FC Sevilla musí oželieť služby zdravotne indisponovanej dvojice - brankára Beta a obrancu Nicolása Pareju. "Sme pripravení. Hrať finále je česť. Myslíme na to, že chceme potešiť fanúšikov z celej našej krajiny. Urobíme všetko, čo bude v našich silách. Bez ohľadu na to, či bude zápas trvať 90 alebo 120 minút," povedal podľa portálu football.ua kapitán ukrajinského mužstva Ruslan Rotaň, na ktorého nadviazal mladík Valerij Lučkevič: "Pre mňa ako 19-ročného hráča je to úžasná udalosť. Neviem sa dočkať zápasu. Myslím si, že začiatok duelu bude z oboch strán opatrný, ale neskôr uvidíme zaujímavé momenty."

 

Kormidelník Andalúzanov Unai Emery pochválil svojich zverencov po tom, ako v domácej Primera División počas ostatného víkendu obsadili konečné piate miesto. "Musíme byť spokojní s touto sezónou. Udržali sme si stabilnú výkonnosť a konkurencieschopnosť do poslednej chvíle. Získali sme 76 bodov, skončili sme piati. Neskáčeme od radosti, ale musíme sa z toho tešiť," cituje portál football-espana.net slová Emeryho, ktorý sa v rozhovore pre denník AS snažil krotiť sebavedomie pred finálovým duelom. "Všetko je to 50 na 50," vyhlásil niekdajší kouč Spartaka Moskva, Valencie či Almeríe.

 

Jeho zverenec Grzegorz Krychowiak dúfa, že sa stane prvým Poliakom, ktorý vyhrá európsku klubovú súťaž na domácej pôde. V tíme Sevilly figuruje aj Francúz s poľskými koreňmi Timothée Kolodziejczak. "Pre mňa ako Poliaka pôjde o jedinečný zápas. V Seville som prvý rok a hneď budem mať možnosť nastúpiť v jej drese pred poľskými fanúšikmi vo Varšave. Prvýkrát nastúpim na našom Národnom štadióne bez orla na hrudi (symbol Poľska, pozn.). Som na to veľmi pyšný," vyhlásil Krychowiak, ktorý sa v prípade štartu stane štvrtým poľským hráčom vo finále európskeho pohára číslo dva. "Dnipro aj náš tím prešli dlhú cestu do finále. Dnipropetrovsk vyradil Neapol a ukázal svoju silu. Naším cieľom je však zvíťaziť," dodal 25-ročný defenzívny stredopoliar, ktorý v pätnástich rokoch odišiel za futbalom do Francúzska.

 

V kádroch oboch mužstiev sa nachádza viacero reprezentantov Španielska a Ukrajiny, ktorí sú v rámci kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska súpermi slovenských reprezentantov (Španiel Víctor Machín Vitolo a Ukrajinci Denis Bojko, Arťom Fedeckij, Ruslan Rotaň, Jevgen Konopľanka, Roman Bezus, Jevgen Selezňov a Roman Zozuľa).

Finálový zápas Európskej ligy UEFA vo futbale v sezóne 2014/2015:
Streda, 27. mája:

Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.) - FC Sevilla (Šp.) - hrá sa vo Varšave (Poľ.), začiatok o 20.45 h, rozhoduje Martin Atkinson (Angl.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona